Sezer, Bankacılık Yasası'nın üç maddesini veto etti. Banka çalışanı sandıklarının SSK'ya devredilmesine ilişkin madde Meclis'e geri gönderildi... Cumhurbaşkanı çalışanların bu maddeden zarar göreceğini gerekçe gösterdi...
SANDIK MADDESİ YAPI Kredi Bankası'nın Koç Finansal Hizmetler'e, Şekerbank'ın da Rabobank'a satılması için, yasadaki sandık maddesinin Sezer tarafından onaylanacağı sanılıyordu... Hükümetin yasayı aynen geçirmesi bekleniyor...
Bankacılık Yasası'na sandık vetosu!
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Yapı Kredi Bankası'nin Koç Finansal'a satışı için büyük önem taşıyan bankalardaki çalışan sandıklarının SSK'ya devrine imkân veren Bankacılık Yasası'nın 3 maddesini veto etti.
Uluslararası Para Fonu ile bu yıl imzalanan Stand-by düzenlemesi kapsamındaki 1. Gözden Geçirme Çalışması'nın ön şartı olan iki reform yasası da aksadı. Sosyal güvenlik paketi TBMM'de takılırken, jet hızıyla Köşk'e gönderilen Bankacılık Yasası'nın üç maddesi Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edildi. Sezer'in, anayasa aykırı bulduğu maddelerden biri, Yapı Kredi Bankası'nın, Koç-UniCredito ortaklığına satışı ile yakından ilgiydi. Sosyal güvenlik reformundan çekilerek Bankacılık Yasası'na son anda eklenen "munzam sandıklarla" ilgili madde Cumhurbaşkanı tarafından Anayasa'ya aykırı bulundu. Sezer, iştirakçilerine daha iyi koşullar sunan banka sandıklarının sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesi halinde hak kaybı yaratılacağına dikkati çekti. Cumhurbaşkanı ayrıca, BDDK ve TMSF'de çalıştırılacak personelin eğitim şartlarının açıkça belirtilmediğini, bu konunun yasayla düzenlenmeyip BDDK ve TMSF Başkanları'nın yetkisine bırakılmasının ise anayasaya uygun düşmediğini vurguladı.
CHP ÖNCEDEN UYARMIŞTI Bankacılık Yasası'nın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmeleri sırasında CHP'li milletvekilleri "banka sandıkları" na kaynak aktarımının kısıtlandığına işaret etmiş, sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesi düşünülen özel sandıklardan aylık alan iştirakçilerin gelirlerinin azalacağını kaydetmişlerdi. Cumhurbaşkanı Sezer de, Bankacılık Yasası'nın geçici 23. maddesine yönelik veto gerekçesinde, "Bu personelin sosyal güvenlik hakkı, genel sosyal güvenlikten daha iyi durumda olacak biçimde sağlanmış ve güvenceye alınmıştır" dedi. Sezer, şöyle devam etti: "Yapılan denetimler sonunda bu kuruluşların sosyal güvenliği sağlayamayacak duruma düştüğünün saptanması, alınacak önlemlere karşın aktüeryal açıklarının giderilemeyecek düzeye ulaştığının anlaşılması ya da Devlet'in mali gücünün bu alana da el atacak düzeye yükselmesi gibi nedenler, böyle bir işlemin haklı dayanağını oluşturabilecektir. Oysa, özel sosyal güvenlik sandıklarının, mensuplarına sosyal güvenlik hakkı sağlayamayacak duruma düşmüş oldukları saptanmamıştır."
MAZERET KABUL EDİLMEDİ Sezer, özel statüde kurulan sosyal sigorta örgütlerinin kötü yönetildiği ve ilgililerin sosyal güvenlik haklarını tehlikeye düşürdüğü biçiminde bir saptama olmadığını da kaydetti. Sezer, "Açıklarının kapatılmasında, banka kaynaklarından yararlanamayacak olan özel sosyal güvenlik sandıklarının mali durumlarının zayıflayabileceği" tezini de kabul etmedi.