PepsiCo'nun, Fransız gıda devi Danone'yi satın alacağı söylentisi hükümeti harekete geçirdi. Konuya el atan Fransa Cumhurbaşkanı Chirac, "olayı takip ediyoruz" dedi.
ABD'li içecek devi PepsiCo'nun Fransa'nın dünyaca ünlü gıda şirketi Danone'u alacağı söylentisi ortalığı karıştırdı. Söylentinin İngiliz Financial Times gazetesinde yer almasını ardından Fransa'da süt üreticisi köylülerden, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'a kadar hemen herkes ayağa kalktı. Chirac yaptığı açıklamada, "olayı büyük bir dikkatle" takip ettiklerini söyledi. Fransız sanayiciler ise ülke ekonomisine damgasını vurmuş böylesine büyük bir şirketin PepsiCo gibi Amerikalı bir kola ve cips üreticisine gitmesini kabullenemiyor. Bu arada gelen haberlere göre PepsiCo, Danone'un satın alınması için Morgan Stanley ve UBS yatırım bankalarından danışmalık hizmeti almaya başladı bile. Fransızlar global olarak faaliyet gösteren şirketlerinin yabancıların eline geçmemesi için siyasi kararlar almaktan da çekinmiyor. Fransız Hükümetleri son 6 yıl içerisinde yaptıkları manevralarla çok sayıda yabancı şirketin Fransız şirketlerini almasını önledi. Hatta Paris Hükümeti bu yüzden komşularıyla siyasi gerginliği bile göze aldı.
ALSTOM İÇİN PARA BULDU Fransız korumacılığının en çarpıcı örneklerinden bir geçen sene yaşandı. Ülkenin en büyük sanayi kuruluşlarından biri olan Alstom şirketi ekonomik sıkıntı içerisine girdi. Fransızların ünlü hızlı TGV trenlerinin üreticisi olan şirketi satın almak için yabancı şirketler hemen harekete geçti. Muhtemel alıcılar arasında Almanların sanayi devi Siemens'de vardı. Almanlar bu alışveriş için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayacaklarını açıkladı. Alstom'un satılmak üzere olduğunu fark eden dönemin Fransa Ekonomi Bakanı Nicolas Sarkozy, AB Komisyonu'ndan şirkete yardım amaçlı iki milyar Euro'luk yardım paketi çıkarttı. Bununla da yetinmeyen Sarkozy, Alstom şirketinin yüzde 18.5'inin Fransa Hükümeti tarafından alınmasını da sağladı. Olaya çok sinirlenen Almanlar yaşananları skandal olarak nitelendirdi ve Fransız Bakanı'nı aşırı milliyetçi tavrından dolayı eleştirdi. Alman tarafının hayal kırıklığı o kadar yoğun oldu ki Alman Başbakan Gerhard Schröder yapılması planlanan Fransız- Alman Ortak Ekonomik Toplantısı'nı süresiz erteledi.
İSVİÇRELİLER'E GÖZDAĞI Fransız Hükümeti'nin korumacı tutumu yabancı şirketlerin, Fransız şirketlerince alınması durumunda da açık desteğe dönüşüyor. Bu durum Fransız ilaç üreticisi Sanofi'nin, Alman ilaç üreticisi Aventis'i alma girişiminde yaşandı. Fransız şirket, Aventis'i almak için girişimde bulununca Alman Başkan Landau buna direndi ve şirketin satılması için daha büyük bir alıcı aramaya başladı. Yapılan hızlı görüşmeler sonucunda diğer bir ilaç devi olan İsviçreli Novartis, Alman Aventis'i almaya hazır olduğunu duyurdu. Sanofi'nin mali gücü sınırlı olduğu için devreye giren Fransız Hükümeti, İsviçreli Novartis'e söz konusu alışverişe karışmasını düşmanca bir hareket olarak kabul edeceğini belirterek gözdağı verdi. Bunun üzerine İsviçreliler teklifini geri çekti. Alman Hükümeti ise serbest piyasa şartlarına aykırı davranış olacağı için iki şirket arasındaki pazarlığa girmemeyi tercih etti. Sonuç olarak Alman Aventis çok daha küçük bir şirket olan Fransız Sanofi'ye satıldı.