Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Avrupa piyasalarında petrol ve doğalgaz kaynaklarının çeşitlenmesi söz konusu olduğunda Türkiye; Hazar bölgesi, Ortadoğu ve Güney Akdeniz bölgelerinin enerji zengini üretici ülkeleri ile Avrupa arasında doğal bir köprü konumuna gelmektedir'' dedi.
Başbakan Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı inşaatının temel atma töreni nedeniyle Meriç nehri üzerinde bulunan köprüdeki sıfır noktasında ortak açıklamalarda bulundular.
Başbakan Erdoğan burada yaptığı konuşmada, 2 dost ülke arasında Meriç Nehri üzerinde böyle bir vesileyle bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ülkelerin gelişmişlik seviyelerinin ve toplumların sosyal yaşam standartlarının enerji ile ilişkili olduğunu ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:
''Büyük ekonomik gelişmeler ve refah seviyesinin artması sonucu, dünyadaki enerji tüketimi hızla artmaktadır. Ülkemizin enerji politikalarının ana hedefi, sınırlı olan doğal kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmektir. Gerekli enerjinin zamanında, güvenilir bir şekilde uygun fiyatla çevreyle uyumlu olarak yüksek kalitede sağlanması, enerji politikalarımızın temel taşlarıdır. Böylece, ekonomik büyümeyi ve sosyal büyümeyi gerçekleştirmeyi amaçlamaktayız. Ülkemizde enerji piyasasını liberalleştirmek için yapmış olduğumuz yasal düzenlemeler, bu hedeflerimize ulaşmamızda önemli katkılarda bulunacaktır. Avrupa piyasalarında petrol ve doğalgaz kaynaklarının çeşitlendirilmesi söz konusu olduğunda Türkiye; Hazar Bölgesi, Ortadoğu ve Güney Akdeniz bölgelerinin enerji zengini üretici ülkeleri ile Avrupa arasında doğal bir köprü konumuna gelmektedir. Böylece bizler, bugün burada gerçekten, Meriç Nehri üzerinde farklı, aynı zamanda stratejik adım atıyoruz. Bu köprü tarihe yeni bir kayıt düşüyor. Bu stratejik bir kayıttır aynı zamanda. İnanıyorum ki, Türkiye ile Yunanistan arasında dostluğumuzu perçinleyen, üzerinde bundan sonraki spekülasyonları daha da minimize edecek adımlardan bir tanesi oluyor.
Bu, halklarımızı aynen doğalgazın sıcaklığında olduğu gibi birbirine çok daha fazlasıyla yaklaştıracaktır. Bunun, sevgili dostum Kostas ile iktidarımıza nasip olmasından dolayı çok mutluyum. Atacağımız bu adımın, hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.''
Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, ''Türkiye-Yunanistan doğalgaz boru hattının aynı zamanda sembolik anlam taşıyan çok önemli bir proje olduğunu'' söyledi.
Karamanlis, Meriç nehri üzerindeki Kipi-İpsala sınır köprüsünde düzenlenen törende, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra yaptığı konuşmada, projenin zamanlamasının da doğru olduğunu belirtti. Son 1.5 yıldır petrol fiyatlarında kontrolsüz artış olduğuna dikkat çeken Karamanlis, bu durumun, projeyi gerçekleştirme kararının isabetinin altını çizdiğini vurguladı.
Karamanlis, şunları söyledi: ''Türkiye ile Yunanistan arasındaki doğalgaz ağını birleştirecek ve daha sonra da Güney Avrupa doğalgaz ağını temel halkasını oluşturacak olan bu hat, aynı zamanda Hazar denizinin ve Ortadoğu'nun doğal kaynaklarını Avrupa'nın merkezine taşıyacak boru hattı sisteminin en önemli parçasını oluşturacaktır. Bu eserin başlangıcı çok önemli bir gelişmedir. Bu aynı zamanda, iki ülke hükümetlerinin ve halklarının her zamankinden daha çok işbirliği yapabileceğini göstermektedir. Komşu ülkeler kendilerini ilgilendiren her konuda inisiyatif üstlenebilirler. Bugün burada Başbakan Erdoğan ile birlikte, Türk ve Yunanlılar buradan, Meriç'ten, iki halkı birleştiren köprüden doğalgaz boru hattı çalışmalarının başlangıcını yapmaktan büyük bir sevinç duyuyorum. Bundan sonraki gelişmeleri de Başbakan Erdoğan ile birlikte yakından izleyeceğiz.''
TÖRENDEN NOTLAR
Yunan tarafında tören öncesi geniş güvenlik önlemleri alındığı gözlendi. Sabah saat 09.00'dan itibaren Kipi-İpsala sınır kapısına giden yollar trafiğe kapatıldı. Sınır kapısının da saat 17.00'ye kadar tüm geçişlere kapalı olduğu ilan edildi.
Törene Yunan tarafından, Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis, Savunma Bakanı Spilyos Spilyotopulos ve Kalkınma Bakanı Dimitri Siufas katıldı. Törende, Dimotiko atanmış müftü naibi Şerif Damatoğlu da yer aldı. Karamanlis ile Erdoğan'ın konuşmalarının ardından, milli giysili 2 Yunanlı ve 2 Türk çocuğu başbakanların önünde bayrak değiş-tokuşu yaptı. Başbakan Erdoğan, bir süre çocuklarla şakalaştı ve onları sevdi. Daha sonra önce Karamanlis köprünün Türk tarafına geçerek, nöbet tutan Türk askerleri ile ellerini sıkarak selamlaştı. Ardında da Başbakan Erdoğan, köprünün Yunan tarafına geçerek, Yunanlı nöbetçi askerlerin elini sıkarak, selamladı.
ERDOĞAN İLE KARAMANLİS 45 DAKİKA GÖRÜŞTÜ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakan Kostas Karamanlis ile görüştü.
Türkiye-Yunanistan Doğalgaz Boru Hattı inşaatı temel atma töreni için Meriç Nehri'nde bir araya gelen iki lider, buradaki törenden sonra Yunanistan tarafına geçerek, Kipi Gümrük Kapısı'nda yaklaşık 45 dakika süren görüşme yaptı.
Görüşmede, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis de bulundu. İki lider daha sonra, İpsala Gümrük Kapısı'nda düzenlenecek tören için Türk tarafına geçti.