Başbakan, İhlas Finans'ın TMSF denetimine alınmasına imkân veren düzenleme için AKP milletvekillerine kızınca Bankacılık Yasası bu düzenleme olmadan çıktı.
İhlas Finans krizi Meclis'te çözüldü
Bankacılık Kanunu'nun Meclis'teki görüşmelerinde İhlas Finans'la ilgili "tasfiye krizi" de çözüldü. İhlas'ın TMSF'ye devrini öngören geçici madde, AKP'lilerin önergesi ile düzeltildi.
Bankacılık Kanunu'nun Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde İhlas Finans'la ilgili "tasfiye krizi" de çözüldü. İhlas Finans'ın TMSF gözetiminde tasfiyesini öngören CHP patentli geçici madde, AKP'lilerin önergesi ile düzeltildi. Böylece İhlas Finans, TMSF markajından kurtuldu. Tasarıdaki en kritik değişiklik ise BDDK başkan ve üyelerinin haklarında kesinleşmiş yargı kararı olmasa da, açılan ceza davaları nedeniyle Bakanlar Kurulu tarafından "tedviren görevden uzaklaştırmalarına ilişkin hüküm oldu.
30 SANİYEDE BİR MADDE Meclis iç tüzüğünde yapılan değişiklik nedeniyle CHP'nin protesto ederek Genel Kurul'a katılmaması, Bankacılık Kanunu görüşmelerini hız rekoruna dönüştürdü. Temel yasa sayıldığı için bankacılık reformu, 30'ar maddelik 7 bölüm halinde görüşüldü. 194 maddeli kanunun kabul edilmesi verilen aralar dahil 1 saat 15 dakika sürdü. Meclis tarihinde rekor kırılarak, bir madde ortalama 19 saniyede geçti. Her madde için iki önerge hazırlayan AKP yönetimi, CHP'nin ve kendi milletvekillerinin önerge vermesini bloke etti. Daha önce kimi maddeler için söz isteminde bulanan AKP milletvekilleri de Genel Kurul'da konuşmadı.
İHLAS'A AKP FORMÜLÜ CHP Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi'nin önergesiyle namaza giden AKP'lilerin boşluğundan faydalanılarak Plan ve Komisyonu'nda önceki sabah kabul edilen geçici madde ile İhlas Finans'ın, TMSF tarafından tasfiye edilmesi benimsendi. Ancak Genel Kurul'da verilen önergeyle İhlas Finans'ın, faaliyet izni kaldırılan özel finans kurumlarının tasfiyesine ilişkin Mayıs 2001'deki kanun kapsamı dışına kalması hükmü korundu. Böylece, İhlas'ın tasfiyesinin TMSF denetimi yerine daha önce olduğu gibi Türk Ticaret Kanunu'ndaki genel hükümlere göre sürdürülmesi sağlandı. Önergenin gerekçesinde, İhlas'ın TMSF gözetiminde tasfiyesinin çok ciddi itirazlara neden olacağı, işlemekte olan hukuki sürece uygun düşmeyeceği savunuldu.