|
|
Çocuğun beslenmesinde en sık yapılan yanlışlar
Çocuğu sık sık yedirmeye, tıka basa doyurmaya çalışmak annelerin yaptığı yanlışların başında gelir. Her çocuk ne kadar ve ne sıklıkla yiyeceğini kendi belirleyebilir.
Bebeğim ve Biz Dergisi, Haziran sayısında anne-babaların beslenme konusunda sıklıkla yaptıkları hatalara yer verdi. Zorla tabağındaki yemeği ya da mamasını bitirtmeye, çocukları hiç acıkmasa bile, onları beslemeye çalışmak en sık yapılan hatalardan biridir. Her çocuk ya da bebek kendi günlük gereksinimlerini karşılayacak sıklıkta acıkır ve yeterli miktarda beslendikten sonra da doyar. Anne-babaların görevi, çocuğun sağlıklı yiyecekler yemesini sağlamaktır, yemeğin miktarına ise çocuk kendi karar vermelidir. Çocuğu doyduktan sonra tabağını bitirmesi için zorlamak, ileriki yaşlarda şişmanlığa neden olurken, ayrıca yemeyle ilgili psikolojik sorunlara da yol açabilir. Çocuk daha bebeklik döneminde, beslenmenin anne için çok önemli olduğunu anlar ve bunu ilgi çekmek amacıyla kullanarak, kendi istediği gibi yönlendirebilir.
İlk 6 ay yalnız anne sütü Yeterli sütü olmasına rağmen birçok anne, ek besinlere ya da biberon mamasına yöneliyor. Halbuki anne maması alan bebekleri ilk 6 ay, D vitamini dışında su dahil ek bir gıda vermek gereksizdir. Bazı besinler, bazı aylardan önce bebeğe verilmemelidir, aksi takdirde alerji, besini hazmedememe, kusma ve ishal gibi çeşitli sorunlar gelişebilir. Örneğin, kaşıkla beslenme 4 ile 6. aylar arasında başlanmalıdır ve önce meyve, sebze verilmelidir. Ek besinlere başlarken, çocuğa gerekenden fazla besin verilmesi karşısında çocuk, kaşığı gördüğünde ağzını kapatmayı, kusmayı, ağlamayı öğrenir. Anneler yeni bir besini çocuğa alıştırmaya; ilk gün bir-iki tatlı kaşığı, sonra da artırarak başlamalıdır. Bebeğin alerji, hazım, beğenme gibi durumlarını anlamak için her gün farklı bir besin denemek gerekir.
Fenilketonüri'ye dikkat Bu hafta "Fenilketonüri" haftası. Genetik yolla geçen ve çocuklarda zeka geriliğine neden olan bu hastalığın, sadece diyet tedavisiyle ortadan kaldırılması mümkün. Bunun için annelere doğumun birinci haftası içersinde bebeklerin topuklarından bir damla kan alınıp, mutlaka fenilketonüri testi yaptırmaları gerek.
|