|
|
|
|
Baharatlı ya da fesleğenli çikolata denediniz mi?
Fransızlar'ın ünlü çikolata ustası Jean-Marc Scribante Türkiye'de. Ünlü şef, bizi ot ve baharatlı çikolatalarla tanıştıracak.
Juliette Binoche'nin başrol oynadığı "Çikolata" filmini hatırlarsınız. Filmde kasaba sakinleri kendilerini çikolata ile yeniden keşfediyorlardı. Çikolatanın tarihi çok gerilere gitmese de Avrupalı ülkeler için artık geleneksel lezzetler arasında. Elle yapılan çikolatalar ise tadıyla ön plana çıkıyor. İstanbul'daki Butterfly isimli kafe de bizleri farklı çikolata tatları ile buluşturmaya hazırlanıyor. Yaklaşık bir yıl önce Leyla Akçağlılar ve Ebru İpekçi tarafından açılan mekan dünyaca ünlü çikolata danışmanı Jean-Marc Scribante ile çalışıyor. Butterfly'a açıldığı günden beri pastaları konusunda danışmanlık yapan Scribante, şimdi de butik çikolatacılık konusunda farklı lezzetler sunmaya hazırlanıyor. Scribante, çikolatada da moda olduğunu ve son yıllarda bitki ve baharatlı çikolata trendy olduğunu anlatıyor. 15 yaşından beri çikolata yapımı ile ilgilenen ve bu konuda bir dizi okul bitiren Scribante, Fransa'da bu konuda 2000 yılının en iyi şefi ödülü ile ödüllendirilmiş. Ünlü şef şimdi de Türk halkının damak tadına uygun çikolatalar yapıyor. Scribante, "Fransa'da şimdi otlar ve baharatlarla yapılan çikolatalar çok popüler. Biz de bunların arasında Türk damak tadına uygun olanları seçtik. Örneğin, nane, fesleğen kullanılırken Türkler kekiği sevmez diye kullanmadık. Fransızlar değişik tatları denemeyi seviyorlar. Ama örneğin baharatlı çikolatalar batıda çok popülerken Japonlar hiç sevmedi. Japonlar içkili olanları tercih ederken Fransızlar peynirlileri seviyor. Türkiye'de çikolataları ben genelde biraz tatlı buldum. Türklerin bu yeni lezzetlere nasıl tepki vereceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz" diyor.
YENİ BİR TEKNİK Mekanın vitrinini badem ezmesi, üzüm, portakal, ceviz, frambuaz ve fesleğen gibi farklı lezzetlerin de içinde bulunduğu yaklaşık 20 çeşit el yapımı çikolata süslüyor. Çikolataların lezzetleri kadar görüntüleri de büyük bir özenle tasarlanıyor. Örneğin Fransa'da bile henüz yeni olan kare kesim çikolatada transfer tekniği uygulanıyor. Ödüllü şef birkaç ay boyunca kendi öğrencileri ile İstanbul'da danışmanlık yapmaya ve Butterfly'ın şeflerini eğitmeye devam edecek. Bu leziz çikolataların kilosu ise 80 YTL.
|
|
|
|
|
|
|
|
|