|
|
|
|
Bağcılara üzümü öğretecek
Üzümün yetiştiği yerde üretim yaparak kaliteli şaraplara imza atan Mey İçki'nin şarap uzmanı Jean- Luc Colin'in amacı, dünya piyasasında yer almak için bağcıları eğitmek.
Türkiye'nin en büyük içki üreticisi Mey, şaraplarıyla da oldukça iddialı. Firmaya şarap üretimiyle ilgili danışmanlık hizmeti veren Fransız uzman Jean-Luc Colin, yaptıkları yeni çalışmalarla kalitesi tüm dünyada kabul gören şaraplara imza atacaklarını söylüyor. Bordeaux II Üniversitesi Önoloji Fakültesi mezunu bir bağ ve şarap uzmanı olan Jean-Luc Colin, 1991 yılından beri Türkiye'de.1989-1990 yıllarında Bordeaux ve Armagnac'da çeşitli şatolarda yardımcı şarap üretim uzmanı olarak çalışan Colin, Türkiye'de Kavaklıdere Şarapları'yla başlayan macerasına sekiz aydır Mey'de devam ediyor. Mey İçki'nin satın aldığı Tekel'in Türkiye'-nin dört bir yanında şarap fabrikaları bulunuyor. Bunun büyük avantaj olduğunu söyleyen Colin, üzümleri kilometrelerce yol kat etmeden, kalitesinden bir şey kaybetmeden, oldukları yerde kullanabildiklerini söylüyor. Tabii Elazığ, Ürgüp ve Trakya'da sahip oldukları bu fabrikalar sayesinde buradaki bağcılarla da temas kurulabiliyor. Böylelikle bağcıların yatırımıyla da ilgilenebiliyor. Bu amaçla ziraat mühendislerinden oluşan bir ekip kurduklarını söyleyen Colin amaçlarını şöyle anlatıyor: "Şarap uzmanlarının yönlendireceği bu ziraat mühendisleri bağcılara kaliteli üzüm yetiştirme konusunda eğitim verecek. Çünkü bizim bağcılar genellikle etli, ince kabuklu bir üzüm çeşidi olan sofra üzümü yetiştirmeyi biliyorlar. Zaten Türkiye sofra üzümü üretiminde dünya üçüncüsü. Yani bu konuda fazla eğitime gerek yok. Ama şarap yapımında kullanılacak kaliteli üzüm yetiştirme konusunu pek kimse bilmiyor. Artık lezzetli, kokulu üzümlerin üretilmesi gerekiyor." Bu sayede dünya standartlarına uygun kaliteli şarap üretilebileceğini söyleyen başarılı uzman, Fransız ağırlıklı olmak üzere, İspanyol, İtalyan gibi çeşitli yabancı şaraplara da imza atacaklarına inanıyor. Türkiye'nin en çok "Şato" denilen üst kalite şaraba ihtiyacı olduğunu düşünen Jean-Luc Colin, ancak bu sayede dünya piyasasında önemli bir yer edineceğimiz görüşünde.
MERAKLISI ARTTI Mey şaraplarına satış, pazarlama ve dış ticaret danışmanlığı veren, 13 yıldır Hollanda'da eski ve nadir şarap ticareti ve profesyonel şarap tadımları yapan Doç. Dr. Yunus Emre Kocabaşoğlu ise tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de şarabı tercih edenlerin sayısının arttığını söylüyor. Şarabın Türk damak tadına uygun bir içki olduğunu ve Türk yemekleriyle de çok iyi gittiğini anlatıyor. Özellikle yeni neslin balıkla bile beyaz şarabı tercih etmeye başlayacağı düşüncesinde: "Türkler yoğun, koyu renk, asitesi yüksek şarapları sever. Çünkü yediği yemekler ciddi şekilde baharatlı. Örneğin içli köfteyle, Adana ve Urfa kebapla kırmızı şarap çok güzel olur. Tatlı şarapla da kuru fasulye pilav ve iç pilav çok güzel gider." Bir yıldır İstanbul, Ankara ve İzmir'de Hilton otellerinde diğer şarap uzmanlarıyla birlikte kurslar veren Jean-Luc Colin ve Kocabaşoğlu, altı haftalık bu kurslarda şarap kültürünü tanıtıyor. Kurslarda hem Türk hem de dünya şarapları tadılıyor. Katılımcılar hangi yemekle hangi şarabın ikram edileceğini, kokuları, tatları ayırt etmeyi, kalite fiyat uyumunu öğreniyorlar.
Eylem Bilgiç
|
|
|
|
|
|
|
|
|