Uluslararası Finans Enstitüsü, Türkiye'ye özelleştirmelerin de etkisiyle 2 yılda 20 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye girişi olmasını bekliyor.
Merkezi Washington'da bulunan Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF), 2 yılda Türkiye'ye, 20 milyar dolarlık doğrudan yabancı sermaye girişi bekliyor. IIF'nin, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Avrupa bölgesinden sorumlu direktörü Jeffrey Anderson özelleştirmelerin de etkisiyle, AB müzakere süreci öncesi ve sonrasında Türkiye'ye daha çok doğrudan yabancı sermaye girişi yaşanacağını belirterek, "Türkiye'ye bu yıl ve gelecek yıl toplam 20 milyar dolarlık bir doğrudan yabancı sermaye girişi olacağını tahmin ediyoruz'' tespitinde bulundu. Anderson, küresel anlamdaki olumsuz ekonomik gelişmelerin Türkiye'yi çok fazla etkilemeyeceğini vurgulayarak üç yıllık Stand-by anlaşmasının, dış kırılganlıkların iyice azalmasına neden olacağını bildirdi.
Anderson, ''orta vadede, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesinin en önemli dayanağı AB ile yürütülecek olan müzakereler olacaktır.'' şeklinde konuştu.
ENFLASYON BAŞARISI Anderson bu yıl, Türkiye'de yüzde 6 düzeyinde bir ekonomik büyüme tahmin ettiklerini vurguladı. IIF Başkanı Charles Dallara, Türkiye'nin, yıllardan bu yana sıkıntı yaşadığı kamu maliyesi alanında önemli ilerleme kaydettiğini bildirdi. Türkiye'nin doğrudan yabancı sermaye çekme konusunda çok başarılı olamadığının altını çizen Dallara, ancak bundan sonra bu durumun değişeceğini ifade etti. Dallara, "Türkiye'ye, sadece bankacılık ve telekom sektörlerinde değil diğer sektörlerde de doğrudan yabancı sermaye girişi yaşanacak'' şeklinde konuştu.