Memura yeni maaş sistemi 3 katrilyon yük getirecek
Bakanlar Kurulu'nda görüşülmesi beklenen Kamu Personel Reformu'na göre, çalışanların kazanılmış hakları korunacak ve yeni personel de 'sözleşmeli statü'de işe alınacak.
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile imzalanan Stand by düzenlemesi kapsamında Kamu Personel Reformu üzerindeki çalışmalara hız verildi. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek yeni düzenlemede, mevcut personelin kazanılmış hakları korunacak, yeni personel ise 'sözleşmeli statü'de işe alınacak. Kamuda uygulanan temel ücret, ek gösterge ve ek ödenek sisteminde bir kargaşaya yol açmamak için yeni sistem kademeli olarak uygulamaya geçirilecek. Uygulanacak yeni sistemin bütçeye yaklaşık 3 katrilyon liralık bir ek yük getireceği ve bunun yıllara yayılacağı belirtiliyor.
HAKLAR KORUNACAK Personel reformunun son şeklinde, yaklaşık 1.5 milyon memurun sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesi düşüncesinden vazgeçildi. Yeni düzenlemeye göre, kazanılmış haklar açısından mevcut memurların statüsünde değişiklik yapılmayacak, sözleşmeli statü yeni alınacak kamu çalışanları için geçerli olacak. Kamu personeli arasındaki ücret dengesizliğinin giderilmesi ve açığın daha fazla büyümemesi için üst düzey personelin maaşlarının dondurulması veya artış hızının yavaşlatılması, düşük dereceli devlet memurundan başlayarak maaşlara kademeli zam yapılması üzerinde duruluyor. Maaş hesabında, memurun verimliliğe esas alınacak. Bu amaçla performns kriteri uygulanacak. Performans katsayısı, maaşın yüzde 20'sini geçmyecek. Buna göre kamu çalışanına, performansına göre yüzde 5-20 aralığında fazla ücret ödenebilecek. Memurun alacağı maaşın yüzde 70'i temel görev aylığından oluşacak.
TEHLİKELİ İŞE YÜKSEK ÜCRET Mevcut sistemde uygulanan rizikolu meslekleri icra eden kamu çalışanlarına yan ödeme kararnamesiyle ek ücret ödenmesi uygulaması devam edecek, ancak bunun kapsamı genişletilecek. Buna göre, bomba uzmanı bir polis, itfaiyeci, veznedar, mutemet gibi kamu çalışanları aynı statüdeki meslektaşlarına göre daha fazla ücret alacak. Önümüzdeki dönemde TBMM'den geçirilerek yasalaştırılması planlanan Personel reformuyla öngörülen yeni maaş sisteminin bütçeye 3 katrilyon dolayında yük getireceği hesaplandı. Bu yük en alt kademe memurdan başlayarak yukarıya doğru yapılacak zamlarla yıllara yayılacak ve böylelikle üst düzey memurlarla olan makas aralığı da daraltılmış olacak.