Şampiyonlar Ligi nedeniyle İstanbul'da yer kalmayınca gelenler komşu illere ve ilçelere gönderilmeye başlandı.
İstanbul 25 Mayıs günü dev bir maça evsahipliği yapmaya hazırlanıyor. Ancak UEFA Şampiyonlar Ligi Finalı öncesinde bütün oteller dolunca, maça gelenler en yakın illere ve ilçelere gönderilmeye başlandı. Böyle olunca İstanbul'daki bereketin Silivri, İzmit ve Adapazarı'na kadar sıçradığını kaydeden Türkiye Turizm Yatırımcıları( TYD) Derneği Başkanı Oktay Varlıer, "Bu fırsatı iyi değerlendirirsek, İstanbul kaybettiği kana tekrar kavuşur" diyor.
İSTANBUL'A AŞIK Son dönemde İstanbul'un yeniden popüler olmaya başladığına işaret eden Varlıer, 2004'te kentin 3.5 milyon turisti ağırladığına dikkat çekerek, bu yıl rakamın 5 milyonu bulacağını vurguluyor. Bir İstanbul aşığı olan ve bunu, "Hiçbir zaman yaşlanmayan bir sevgili gibi. Beni her zaman birileri ile aldatıyor. Çarpık yapılaşmalar ile kötü boyanıyor ama ben her sabah Boğaz'dan geçerken ona yine aşık oluyorum" diye anlatan Varlıer, İstanbul'un bir Paris, bir Barselona gibi olması için ise yapılması gerekenleri şöyle sıralıyor:
* İstanbul'a gelen turistlerin yüzde 90'ı uçağı tercih ediyor. Deniz yolu ile gelenlerin oranı sadece yüzde 5. Oysa İstanbul deniz turizmine oldukça uygun. Bu nedenle mutlaka marina yapılmalı. Galata ve Haydarpaşa projeleri bu anlamda önemli bir gelişme sağlacaktır.
* İstanbul'da halen inşaası devam eden 80 otel var. Ancak sadece otel yetmez. İstanbul'un bir kültür ve sanat merkezi olması için adımlar atmalıyız. İstanbul'a gelen turistin ortalama kalış süresi sadece 2 gün. Bu süre mutlaka uzatmalı.
* Türkiye'ye gelen Amerikalı ve Kanadalılar'ın yüzde 50'si, Japonların ise yüzde 70'i İstanbul'u tercih ediyor. İstanbul bir kültür ve kongre merkezi çok rahat olabilir. Güney'e gelen turist 700 dolar harcarken, kültür ve kongre turizmi için gelenler
2000- 2500 dolar harcıyor. Biz bu fırsatı kaçırmamalıyız.