Dört Avrupa ülkesi Onur Air'in uçuşlarını durdurdu. Türkiye de Hollanda uçaklarını saatlerce denetleyerek misilleme yaptı.
Havadaki 'it dalaşı' Hollanda'nın prosedürleri hiçe sayarak Onur Air'in bütün uçuşlarını, bir uçaktaki teknik sorunu gerekçe gösterip durdurmasıyla başladı. Fransa, Almanya ve İsviçre de karara uydu.
40 BİN YOLCU MAĞDUR Misilleme gecikmedi: Atatürk Havaalanı'ndaki Hollanda uçaklarının denetlenmesi saatler sürdü... "Onur Air'in Türkiye'ye götüreceği yolcuları bizim uçaklar taşısın" teklifi reddedildi.
DÜĞÜM YARIN ÇÖZÜLÜYOR İngiltere,Danimarka ve İtalya uçaklarda teknik soruna rastlamayınca Ankara'nın eli güçlendi. Hollanda da "tatil olmasına rağmen" yarın masaya oturmak zorunda kaldı.
Havada büyük kapışma
Onur Air'e Hollanda'dan sonra Almanya, Fransa ve İsviçre de uçuş yasağı getirince Türkiye ortada kalan 40 bin yolcunun bu ülkelere ait şirketlerce taşınma talebini reddetti. Atatürk Havalimanı'nda Hollandalı charter uçaklarına ani denetim başlatıldı. Ulaştırma Bakanlığı'nın görüşme teklifini Hollanda bu pazartesi tatil olmasına rağmen kabul etti. Alman turistlerin Türkiye'ye inmesi bir süre durunca İspanya, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi devreye girdi. Ancak Turizm Bakanlığı uçakların diğer ülkelere inmesini engelledi....
Onur Air'e Hollanda'dan sonra Almanya, Fransa ve İsviçre'nin de uçuş yasağı koyması üzerine havadaki kapışma diplomatik savaşa döndü. Havalimanlarında kalan yaklaşık 40 bin yolcunun taşınması için yasağı koyan Hollanda ve buna katılan Almanya, Fransa ve İsviçre kendi havayolu şirketleri adına uçak izni isteyince Türkiye bu talebe red yanıtı verdi. Ayrıca Atatürk Havalimanı'ndaki Hollandalı charter şirketlerine ait uçaklarda da Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü müfettişleri ani denetimler gerçekleştirmeye başladı. Sorunun çözümü için devreye giren Ulaştırma ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerine Hollanda Ulaştırma Bakanlığı pazartesi günü (yarın) randevu verdi. Hollanda'da tatil olmasına rağmen Onur Air yetkilileriyle birlikte Amsterdama gidecek olan Türk heyetin, bu toplantıda tüm kozlarını ortaya koyması bekleniyor. Onur Air yetkilileri Hollanda'dan istedikleri yasaklanma gerekçesini ise aradan geçen süreye rağmen öğrenemediklerini belirtiyorlar.
DEVLET SAHİP ÇIKTI Dün gelişmeler üzerine yeniden bir açıklama yapan Onur Air Yönetim Kurulu Başkanı Şahabettin Bolukça, Devletimizin bütün organları, Onur Air'in tüm haklarını en üst seviyede koruyor. Onur Air'e Hollanda tarafından ticari kaygılarla haksız bir biçimde konan uçuş yasağına, Türkiye'den karşı cevap verildi" derken, bu tepkiler üzerine Almanya, Fransa ve İsviçre'den yumuşama sinyali aldıklarını söyledi. Şahabettin Bolukçu, olayın başından beri Türk devletinin konuya ciddiyetle sahip çıktıklarını belirterek, Onur Air olarak ilgili bakanlıkların koordinasyonunda hareket ettiklerini dile getirdi. Avrupa Birliği'ne (AB) sözle olmayacağını ve Onur Air'in bu başarıyı yıllar önce sağladığını vurgulayan Bolukçu, şunları kaydetti: "Avrupa'nın prestij kaybı, ülkemizin maddi kayıplarından çok daha fazladır. Henüz somut netice vermemiş bu karşı çabanın, sonuç odaklı olarak devletimiz tarafından aralıksız yürütülmesi gerekir."
BILD YİNE SALDIRDI Bu arada gelişmeler yurtdışında da geniş yankı uyandırdı. Berliner Morgenpost ve Die Welt gazeteleri de önceki günkü gelişmeleri, ''Uçaklara iniş izni verilmemesi Türkiye ile tartışma yarattı'' başlığıyla verdi.Gazetelerin haberlerinde, Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Klaus Scharioth'un girişimiyle sonuçta Türkiye ile anlaşma sağlandığı belirtildi. Ancak söz konusu haber daha sonra resmi kaynaklar tarafından doğrulanmadı. Almanya resmi makamları uçuş yasağının kaldırıldığı yönünde resmi bir açıklamaya gitmedi. Onur Air yetkilileri de kendilerine böyle bir bilgi gelmediğini ifade ettiler. Bild gazetesi ise, ''Türkiye, Alman uçaklarına iniş izni vermedi'' başlığıyla verdiği haberde, Air Berlin adlı havayolu şirketi sözcüsü Peter Hauptvogel'in, ''Türkiye Alman turistleri rehin alıyor'' şeklindeki sözleriyle okuyucularına duyurdu.