Yıllık 2.5 milyar dolarlık vergi kaybına yol açan kaçak akaryakıtla, EPDK ve Sanayi Bakanlığı ve Emniyet'in yanı sıra Jandarma Genel Komutanlığı da mücadele verecek.
Türk ekonomisine yıllık 2- 2.5 milyar dolarlık darbe vurduğu belirtilen kaçak akaryakıtla etkin mücadele verilecek. Bu kapsamda bir yandan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, diğer yandan Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet güçleri dört koldan sektörü saracak, denetimlere başlayacak. 40 milyar dolarlık enerji sektörünün en önemli ayağını petrol ve petrol ürünleri oluşturuyor. Toplam vergi içindeki payıyla da vazgeçilmez bir ürün olma özelliği taşıyan petrolde, 1 Ocak'ta başlayan serbestleşmeyle hedeflenen tam rekabetçi yapıyı oturtmak üzere yoğun denetimler başlıyor. Denetimlerde, yıllık 2-2.5 milyar dolarlık vergi kaybına yol açan ve rekabete büyük darbe vuran kaçak akaryakıtın önüne geçilmesi ilk hedef olarak belirlendi. EPDK Başkanı Yusuf Günay; yaptığı açıklamada, kaçakla mücadele kapsamında Sanayi Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve İçişleri Bakanlığı bir protokol imzalanacağını, protokolle ilgili çalışmaların tamamlandığını bildirdi. Günay, Sanayi Bakanlığı Ölçü ve Ayarlar Genel Müdürlüğü'nü 50 adet tam donanımlı denetim aracını bu işe yönlendirebileceğini, 400 kadar sertifika sahibi denetçinin görevlendirilmesinin düşünüldüğünü kaydetti. Protokollerin imzalanmasının ardından akaryakıt bayilerine ve dağıtım şirketlerine yerinde ve ani denetimler yapacaklarını söyleyen Yusuf Günay, tarih belirtmekten özellikle kaçındı.
LİSANSSIZ BAYİLER Yasaya göre, akaryakıt bayilerinin 20 Mart'a kadar lisans almaları gerekiyordu. Lisanssız bayilerin, faaliyetlerinin ne zaman durdurulacağı sorusu üzerine de Günay, İçişleri Bakanlığı ve valiliklere lisans almayan akaryakıt bayilerin listesini bildirdiklerini söyledi. Valiliklerin, EPDK'nın uyarısına karşın yaklaşık 2 aydır lisanssız bayilerin faaliyetlerini sürdürmesi dikkat çekiyor. Lisans almayan 2 bin 2 bin 500 dolayında bayii olduğu hesap ediliyor.