Akbank, başlangıcı bankanın kuruluş yıllarına dayanan toplam 2.538 adet olan kurucu hissesini geri almak için toplam 1 katrilyon 23 milyar lira ödeme yapacak.
Özel bankaların en büyüklerin Akbank'ın, özel ve tüzel 125 kişiden oluşan kurucu ortağı zengin oldu. Akbank'ın, ana sözleşmesine göre geri alım kararı verdiği kurucu hisseler için toplam 1 katrilyon 23 milyar lira (1 milyar 23 milyon YTL) ödemesi kesinleşti. Akbank'ın, ana sözleşmesi gereğince ihraç edilmiş bulunan 2,538 adet kurucu hissesi ve intifa senedinin kurumsal yönetim ilkelerine uygunluk hedefiyle banka tarafından geri satın alım fiyatı, 1 adet kurucu ve intifa senedi için 403,248 YTL olarak belirlendi.
BİR HİSSE 430 MİLYAR Böylece toplam değer 1.023 milyar YTL (1 katrilyon 23 milyar lira) seviyesine karşılık geliyor. Akbank'ın İMKB'ye yaptığı açıklamada, banka tarafından İstanbul Asliye 2. Ticaret Mahkemesi Başkanlığı tarafından görevlendirilen bilirkişi kurul raporuna göre, 1 adet kurucu ve intifa hisse senedinin değeri 403,248 YTL olarak tespit edildiği belirtildi. Açıklamada ayrıca tespit edilen değerin Akbank tarafından Uluslararası Bağımsız Danışmanlık Kuruluşu DTT Kurumsal Finans Danışmanlık Hizmetleri'ne yaptırılan değer tespiti ile uyumlu olduğu vurgulandı. Akbank'ın kurucu hisselerinin geri alımı nedeniyle bankanın kasasından 1 katrilyon liranın üzerinde kaynak çıkacak. Akbank yetkilileri, 1 katrilyonluk ödeme için önümüzdeki günlerde olağanüstü bir genel kurul yapılacağını ve orada ödeme kararı alınacağını belirttiler. Kurucu ortaklara haziran ayı sonuna kadar bu ödemenin yapılacağı kaydedildi.
TORUNLARA İNTİKAL ETTİ Akbank'ın kurucu hisseleri, 1948'de Adana'da Akbank'ı kuran üç - dört aile başlagıçta almış durumda. Sabancı Ailesi başta olmak üzere, Sapmaz Ailesi, Kadir Has, bu kurucu hisseleri elinde bulunduran ailelerin başında geliyor. Bankanın kurucu hisselerin büyük bölümü bugün söz konusu ailelerden torunlara intikal etmiş durumda. Kurucu ortakların sahip olduğu hisseler, kurucu senet olarak adlandırılıyor. Kurucu senetlerin sermayede herhangi bir hakkı olmadığı için sermaye artırımından da faydalanmaları söz konusu değil. Başlangıcı bankanın kuruluş yıllarına dayanmakta olan kurucu hisse ve pay senetleri bugün itibariyle 125 ayrı gerçek ve tüzel kişinin mülkiyetinde bulunuyor. Akbank'ın Ana sözleşmesine göre, bugüne kadar dağıtılabilir karın yüzde 10'u kurucu hissesi ve intifa senedi sahiplerine verildi.