Türkiye IMF ile 19'uncu ve son stand-by düzenlemesine imza attı. Niyet mektubunda sosyal güvenlik, vergi ve bankacılık öncelikli alanlar olarak belirlendi Anlaşma uyarınca gelir performansına göre Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi oranı düşecek. Esnaf için 'gider indirimi' başlatılacak.
Türkiye, IMF ile nikah tazeledi. 2005-2007 dönemini kapsayan yeni stand-by düzenlemesi önceki gün IMF İcra Direktörleri Kurulu'nda onaylandı. Niyet Mektubu'nda, "vergi, yerel yönetimler, sosyal güvenlik ve bankacılık" öncelikli reform alanları olarak belirlendi. Önümüzdeki üç yıl için ekonomide şu yol haritası çizildi:
VERGİ POLİTİKALARI 1- Gelir Vergisi: Eylül ayına kadar Gelir Vergisi reformu yapılacak. Bordrolular ile beyana tabi tarifeler (serbest meslek mensupları ve esnaf vb) birleştirilecek. Vergiye tabi gelir dilimi sayısı azaltılacak. "Gider indirimi" sistemi yeniden şekillenecek. Örneğin sağlık, eğitim harcamalarının da vergi matrahından düşürülmesinin yolu açılacak. 2- KDV: KDV indirimlerine IMF freni gelecek. Eğitim, sağlık ve bazı gıda ürünlerinde yapılan indirimlerden sonra program dönemi boyunca KDV oranları ve kapsamı değiştirilmeyecek. 3- Kurumlar Vergisi: 3 yıl içinde Kurumlar Vergisi oranları basitleştirilecek, vergi tabanı genişletilecek, oranlar AB ile uyumla hale getirilecek. 4- Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV): 2005 yılında gelir hedefleri aştığı takdirde, finansal aracılık vergileri aşamalı olarak kaldırılacak. BSMV koşullar elverirse 2006 yılına kadar, Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu (KKDF) da 3 yıl içinde kaldırılacak. 5- Menkul Kıymet Vergisi: 2006'dan itibaren menkul kıymetler, banka mevduatları ve diğer finansal varlıklardan elde edilen kazançlar için tek bir vergi oranı uygulanacak. Bu oranın yüzde 15 olması kararlaştırılmıştı. 6- Maktu Vergiler: 2005 yılında maktu vergiler ve KİT fiyatları 2005 yılı program varsayımlarıyla uyumlu olacak. Yani sigarada, talih oyunlarında uygulanan vergiler ve KİT fiyatları en az enflasyon oranında artırılacak.
YEREL YÖNETİMLER İl özel idareleri ve belediyelere sıkı borçlanma ve borç miktarı sınırları getirilecek. İl idareleri ve belediyelerin borç stoğu yıllık gelirlerini aşmayacak. Büyükşehir belediyelerinin borç stoğu ise yıllık gelirlerinin 1.5 katı ile sınırlandırılacak.
Tüm yerel yönetimlerin yıllık gelirlerinin yüzde 10'unu aşan yeni iç borçlanmaları merkezi hükümetin iznini gerektirecek.
Belediyelerin borç geri ödemeleri genel bütçe vergi gelirlerinden ayrılacak paylardan yapılacak kesintilerle güvence altına alınacak.
SOSYAL GÜVENLİK SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı açıklarına, GSMH'nin yüzde 4.5'i oranında tavan konulacak.
Sosyal güvenlik reformu, prim tabanının değiştirilmesi ve emeklilik yaşının ayarlanması 10 yıllık sürede GSMH'nin yüzde 1'i düzeyinde tasarruf yapılacak.
Sağlıktaki reformların getirebileceği olası maliyet için telafi edici mali tedbirler alınacak.
ÖZELLEŞTİRME Türk Telekom'un özelleştirmesi programını dönüm noktası olacak.
Tüpraş'ın 2005 yılında kalan yüzde 51'lik hissesi blok olarak satılacak.
Erdemir'in yüzde 46'lık hissesi, blok satış yöntemiyle 2005 içinde özelleştirilecek.
KAMU BANKALARI Her kamu bankası için özelleştirme stratejisi Haziran 2005'e kadar kabul edilecek.
Vakıfbank'ın ilk halka arzı 2005 sonuna kadar yapılacak.
YATIRIM ORTAMI Şirket kuruluşu ve işletme belgesi alınmasına ilişkin belge sayısı 18'den 3'e, onay almak için geçen süre ise azami 30 güne düşürülecek.
Hazine bünyesindeki yatırımcılarla ilişkiler birimi internet sayfasıyla da desteklenerek güçlendirilecek.
BANKACILIK BDDK, bankacılık sektörünün gözetim ve denetimine ilişkin yerinde ve uzaktan denetim faaliyetlerinin koordinasyonunu sağlamaya ve personelin etkinliğini artırmaya yönelik tedbirler listesi takvimini Eylül 2005 sonuna kadar yayınlayacak.
Finansal sistemin entegre denetimi için bir komite kurulacak ve raporunu Mart 2006'da yayımlayacak.