|
|
|
|
|
|
Gençliğin vazgeçilmez adresi: Manavlar
Su gibi akıp giden yıllara meydan okumak, olduğunuzdan çok daha genç görünmek mi istiyorsunuz? Önleminizi vaktinde alırsanız, bıçak altına yatmanıza gerek yok. Yaşlanmaya karşı koymak için manavı daha sık ziyaret etmeniz yeterli. İşte gençlik aşısı gıdaların listesi....
Eğer olduğunuz yaştan daha genç görünmek istiyorsanız, manavınızı daha sık ziyaret etmeniz gerekiyor. Amerika'da yapılan araştırmalar bazı sebze ve meyvelerin yaşlanmaya karşı önemli etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalar Amerikalılar'ın geçtiğimiz yıl 44.6 milyar doları anti-aging ürünlerine verdiklerini gösteriyor. Bu miktarın 37.6 milyar doları yaşlanmaya karşı etki eden ilaç ve benzeri şeylere harcanırken, 7.7 milyar doları diğer ürünlere harcanıyor. Uzmanlar antiaging marketinin 2009 yılı itibariyle yılda 72 milyar dolar harcamaya ulaşmasını bekliyor.
GENÇLİK AŞILARI Peki hangi gıdalar yaşlanmaya karşı birer silah görevi görüyor? Dünyaca ünlü Forbes dergisi yaşlanmayı geciktiren gıdaları açıklardı. Özellikle antioksidan içeren bazı gıdalar, içerdikleri doğal kimyasallarla hücreleri yaşlanmaya karşı koruyor. Özellikle sebze ve meyvelerin bazıları içerikleri sayesinde Alzheimer ve kanser gibi hastalıklara karşı savaşıyor. Yaşlandıkça vücudumuzda bulunan antioksidan enzimler daha az aktif hale geldiği için, özellikle antioksidan içeren gıdalarla beslenmek daha gerekli hale geliyor. Yaşlanmanızı geciktiren gıdaları tüketmeniz için türlü yollar var, kimini salatanıza ekleyebilir, kimini yoğurt ya da tahıllarla tüketebilirsiniz. Önemli olan bu gıdaları tüketirken, sağlıklı dengeyi kurabilmek. Eğer 50'li ya da 60'lı yaşlardaysanız, listemizdeki gıdaları tüketmeniz tabii görüntünüzde ciddi bir değişime neden olmayacaktır. İşte yaşlanmaya kafa tutan gıdalar:
* Ahududu Lif ve C vitamini açısından çok zengin olan ahududu, her zaman sıklıkla bulunmasa da içerdiği besin değerleri sayesinde çok önemli bir antioksidandır.
* Kuru erik Kuru eriği günde birkaç tane tüketmeniz sağlığınıza çok faydalı olacaktır. Lif, beta-karoten, potasyum, demir ve B vitamini açısından zengin olan kuru erik güçlü bir antioksidandır.
* Fasulye Lif, protein, folik asit, potasyum, demir, magnezyum ve çinko açısından zengin değerlere sahip olan fasulyeyi öğle ve akşam yemeklerinizde tüketebilirsiniz.
* Yaban mersini Yaban mersinini en iyi tüketme biçimi çiğ yemektir, eğer yaban mersinli bir şeyler pişirmek istiyorsanız şekeri mümkün olduğunca az kullanın. C vitamini açısından zengin olan yaban mersini kuvvetli bir antioksidandır.
* Enginar Bizim mutfağımızda da tüketilen enginar folik asit, potasyum ve C vitamini açısından zengin olan enginar gençleştiren gıdaların başında geliyor.
* Böğürtlen Çiğ olarak yemeniz tavsiye edilen bu meyve E ve C vitaminleri açısından çok zengindir. Böğürtlen kadar faydalı olan yabani böğürtlen de lif, B2, C ve E vitaminleri açısından çok zengindir.
* Çilek Lif, manganez, C, A, B3 ve B5 vitaminleri açısından zengin olan çilek özellikle çiğ tüketildiğinde cilde ışıltı verir.
* Yeşil elma Her gün en az bir tane tüketilmesi tavsiye edilen yeşil elma özellikle kabuğuyla yenmeli. Lif, potasyum, A ve C vitaminleri açısından zengin olan yeşil elma kandaki kolestrol seviyesini kontrol etmeye de yardımcı olur.
* Kiraz Yaz aylarının meyvesi olan kiraz potasyum ve C vitamini açısından çok zengin. Kansere karşı da mücadele eden kiraz, kandaki kolestrol seviyesini kontrol eder.
|
|
|
|
|
|
|
|
|