|
|
|
|
|
|
Hafif, sütlü tatlılara izin var ama şekerin fazlası daha çok acıktırır
* Hayatından tatlıyı çıkaramayanlar için tüyolarınız var mı? Bence hayatından tatlıyı çıkarmak kadar yanlış bir şey yok. Beyaz un ve beyaz şeker mümkün olduğu kadar uzakta tutulmalı, tüketilmemeli. Ama bazen bir çikolatalı sufleyi veya Gaziantep'ten gelen bol fıstıklı bir baklavayı, özel bir tatlıyı ben de yiyorum. Yiyorum ama hiç kilo almıyorum. Çünkü formülünü bileceksiniz. Tatlıyı tok karnına yemeyeceksiniz. Çünkü beyaz un ve beyaz şeker çok hızlı emildiği için hızlı bir şekilde kan şekerini yükseltip, fırlatıyor. Kan şekeri fırlayınca insülin pankreastan hızlı ve bol miktarda pompalanmak zorunda kalıyor. Ağır, fazla tatlı, unlu yediğiniz bir yemekten iki buçuk-üç saat sonra hızla kan şekeri düşüyor. O zaman da kısır döngüye giriyor, tekrar acıkıyorsunuz. Üstelik vücudunuza fazla insülin salgılattığınız zaman hızlı ve çok yaşlanabiliyorsunuz. Yağsız sütle yapılmış, hafif sütlü tatlılar, bol meyveli, çok az hamurlu turtalar, pastalar, kompostolar, kuru incir, üzüm, kayısıyla aromalandırılmış birtakım tatlılar, meyve salatası, bu tarz doğal tatları tercih etmeye çalışın. Tok karnına tatlı yemeyin. Çünkü yemekle birlikte kan şekeri (insülin) zaten yükseliyor, bir de üstüne tatlı yendiğinde iyice fırlıyor. Aşırı insülin ise vücutta yağlanma yapıyor. Üstelik daha çabuk acıkıyor, böyle bir kısırdöngüye giriyorsunuz. Tatlılar ara öğünde, tek başına tüketilmeli. * Spordan sonra tatlıya daha çok ihtiyaç var sanırım. Bu dönemde neler yenebilir? Spor yaptıysak şekerli bir şey almamak yanlış. O zaman kan şekeri çok düşüyor, sürekli bir yorgunluk, mutsuzluk hali doğuyor. Bunu önlemek için meyve, meyve suları ve bitter (sütsüz) çikolata da yenebilir. İri bir parça bitter çikolatayı ağzınıza alıp emerek yediniz mi, gayet iyi olabilir. Kuru kayısı da diyetlerde büyük problem olan bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Dut kurusu çok iyi bir tatlıdır. Dutun şekeri karaciğer için çok faydalıdır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|