Japon devi Mitsui'nin yöneticisi, Yatırımcı Danışma Konseyi'nde Başbakan'a "İznini alamadım, kaçak işçi çalıştırıyorum" dedi.
Yatırımcı Danışma Konseyi'nde yabancıların "çalışma izni" sorunu gündeme geldi. Mitsui yöneticisi Hayashi, Erdoğan'a "Kendimizi ihbar ediyoruz. Yöneticilerimiz izinsiz, kaçak olarak çalışıyor" dedi.
EN ÇOK JAPONLAR VE İTALYANLAR YAKINDI Yabancı yatırımcıların ülkelerinden getirdikleri uzman personele çalışma izni almak için yaşadıkları zorluktan en çok yakınan Hayashi ve TOFAŞ'ın İtalyan CEO'su Avesani oldu.
TMMOB VE YÖK'ÜN DE ENGELLERİ VAR En büyük zorluğun mühendisler için yaşandığı anlatıldı. Çalışma Bakanlığı'nın izninin yetmediği TMMOB'un üyelik, YÖK'ün de üniversite denkliği aradığı aktarıldı.
Kaçak işçi çalıştırıyorum Sayın Erdoğan
Yatırımcı Danışma Konseyi toplantısında ilginç bir çıkış dikkat çekti. Mitsui Avrupa Bölüm Başkan Yardımcısı Yasuo Hayashi Başbakan Erdoğan'a "Kendi kendimizi size ihbar ediyoruz. Yöneticilerimiz izin alamadı, kaçak durumda" diye serzenişte bulundu.
Türkiye'ye yönelik doğrudan yabancı sermaye girişini arttırmak amacıyla bu yıl ikincisi düzenlenen "Yatırım Danışma Konseyi"ne "çalışma izni krizi" damgasını vurdu. Önceki günkü toplantıda, Mitsui Avrupa Bölümü Başkan Yardımcısı Yasuo Hayashi, "Sayın Başbakan kendi kendimizi size ihbar ediyoruz. Yöneticilerimiz çalışma izni alamadığı için kaçak durumda" dedi. Bu çıkış karşısında şaşıran Erdoğan, özel olarak not aldı.
ERDOĞAN'IN SÖZÜ Başbakan Erdoğan, yatırımcı oturumunun ilk bölümündeki konuşmaları dinledikten sonra öğleden sonra sonuç bildirgesi ve ev ödevi listesinin yazıldığı oturumda devreye girdi. Erdoğan, yabancı çalışma izinlerine ilişkin engellerin kaldırılması taahhüdünü bizzat kendisi metne dahil ettirdi. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız, Yabancı Sermaye Derneği Başkanı Şaban Erdikler, "Çalışma Bakanlığı'na haksızlık yapılmasın.İzin başvuruları için özel bir birim oluşturdular. Ancak Mimar Mühendis Odaları Odaları Birliği ve YÖK'ten denkli onayı gibi aşamalar uzun sürüyor. Kanun ve yönetmelikler bürokratların elini kolunu bağlıyor" dedi. Çalışma Bakanlığı yetkilileri ise "Yabancı yönetici adına başvuru belgesi hazırlayan Türk personel eksik evrakla geliyor. Belgesi tam olana 12 günde izin çıkıyor" dediler. 2003 yılında yapılan bir düzenleme ile yabancıların çalışma izinleriniverme yetkisi Çalışma Bakanlığı'na bırakıldı. Milli Eğitim (öğretim üyeleri açısından), Kültür ve Turizm (eğlence sektörü açısından) ve Bayındırlık Bakanlığı (mühendisler açısından) ile Hazine'deki (yöneticiler açısından) yetkiler tek merkezde toplandı.
YİNE DE BÜROKRASİ Alınan tüm önlemlere rağmen, farklı kurumlara tanınan yetkilerin yarattığı bürokrasi yabancıları isyan noktasına getiriyor. Yabancı çalışma izinlerinin yoğunlaştığı "mühendislik" alanında Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) ile Yüksek Öğretim Kurumu'ndan (YÖK) da vize alınması gerekiyor. TMMOB'a üye olmayan ve diplomasının denkliğini YÖK'ten onaylatmayan yabancı mühendis, çalışma izni alamıyor. Diploma onayı ise 6-12 ay sürüyor. TMMOB bu yaklaşımıyla yerli mühendise iş verilmesini hedefliyor. Çalışma Bakanlığı'nın, artan şikayetler üzerine aldığı önlemler sorunu kısmen aşmaya yetiyor. Yabancı mühendise, kendi uzmanlık alanında çalışmayacağına, örneğin idari işlerde görev alacağına ilişkin taahhütname sunması kaydıyla "diploma denkliği aranmaksızın" çalışma izni veriliyor. Bu iznin verilmes TMMOB'un tepkisi çekiyor.
3 bin yabancının çalışma süresi uzadı Süreli çalışma izni: 6.024 Süreli çalışma izni uzatımı: 3.023 Süresiz çalışma izni: 62 Süresiz çalışma izni uzatımı: 231 Bağımsız çalışma izni: 15 İstisnai izin sayısı: 75 Verilen çalışma izni sayısı: 9.430