Mobilya devi IKEA'nın Türk partneri Özsüer'e göre IKEA başkalarının Türkiye'ye yönelmesini sağlacak bir referans.
5 Mayıs'ta Anadolu yakasında açılacak ilk IKEA mağazasını Türkiye'ye getiren Maya grubunun patronu Nuri Özsüer "Katalogdaki ürünlerin fiyatlarının altı ay sabit tutulması öteki yabancı yatırımcılar için güvence" diyor: "Demek ki bu ülkede istikrar var, diyorlar."
Ikea bir ülkeye geldiyse yabancısermaye patlar
IKEA varsa istikrar da vardır! Ikea'yı getiren Maya Grubu'nun patronu Nuri Özsüer, yabancı yatırımcıların nezdinde bir ülkeye girmek için en önemli sebeplerden birinin Ikea olduğunu söylüyor.
Özsüer Ailesi Türkiye'nin arka planda büyük işler yapan ancak ortalarda pek de görmeye alışık olmadığımız sanayici ailelerinden biri. Maya Grubu, her ne kadar yaptığı prestijli siteler ve alışveriş merkezlerinin de aralarında bulunduğu inşaat işleriyle adından söz ettirse de aslında Özsüer Ailesi'nin geçmişi tekstil sanayiine dayanıyor. Baba İlyas Özsüer, işe tekstil hammadde ticaretiyle başlıyor. Ardından Dinarsu ve Naylon İplik Sanayii'ne ortak oluyor. 1970'lere gelindiğinde ise kardeşiyle birlikte geleceği inşaat sektöründe görüp, bu alana yatırımlara girişiyor. Ama tabii bir yandan da sanayicilik devam ediyor. Sabuncuoğlu Ailesi'nden Hacışakir sabunlarının üretildiği fabrika satın alınıyor, büyük yatırımların ardından Colgate'le işbirliğine gidiliyor ve 1998'lere gelindiğinde, Colgate'e hisseler devredilerek bu sektörden çıkılıyor. Özetle, Maya Grubu, tekstil, ilaç, dayanıklı tüketim ürünleri üretiminden ziyade inşaat yatırımlarıyla büyüyor. Grup bugüne kadar aralarında, Maya Sitesi, Mayadrom ve Uptown alışveriş merkezlerinin de bulunduğu pek çok prestijli projeye imza atıyor. Maya'da şu anda icranın başında İlyas Özsüer'in oğlu Nuri Özsüer var. Oğul Özsüer, Maya'da bu yıl 20'inci yılını dolduruyor. 79 yaşındaki baba Özsüer ise yönetim kuruluna başkanlık ediyor. Maya'da kararları ailenin ve profesyonellerin olduğu bir ekip ortak veriyor... Nuri Özsüer'le bu röportajı yapmak için bundan tam iki yıl önce sözleştik. Ama işte herşey olup bitmeden konuşmak istemediğinden bugüne kadar bekledik. 20 yıllık profesyonel iş hayatının ilk röportajını veren Nuri Özsüer'i aslında harekete geçiren biraz da Ikea yatırımı oldu. Maya Grubu'nda büyük heyecan var. Nuri Özsüer'in, 'Bir insan yaşantısında girebilecek benim gördüğüm en büyük başarılardan biri' diye nitelendirdiği İsveçli Ingvar Kamprad'ın sahibi olduğu Ikea, Maya liderliğinde ilk mağazasının kapısını 5 Mayıs'ta açıyor.
n Ikea projesi nasıl gelişti, anlatır mısınız? Ne de olsa yıllarca adından söz edildi, pek çok grup getirmeye çalıştı ama işte size nasip oldu... Ekonomik krizde bütün şirketler duraklamaya girmişti. Gayrimenkul geliştirme işi de müthiş durdu. İşte o dönem, hacimli perakendeye girmemiz gerektiğini düşündük. Ikea'yı da çok arzu ettik. Yıllardır peşinde koşulduğunu biliyorduk. Bir yıllık bir çalışma yaptık. İki yabancı dostumla birlikte. Sonuçta gittik, İkea'ya çalışmalarımızı gösterdik. Kuşkusuz bir günde bitmedi. Pazarlık paylarını konuştuk, tartıştık. Zaten Ikea Türkiye'yi çok iyi tanıyordu. Çünkü 1980'den beri Türkiye'den mal alıyormuş. Türkiye'de ofisleri vardı. Dolayısıyla piyasayı çok iyi takip ediyorlardı. O dönemde, krizin ardından ekonomik verilerdeki düzelmenin de etkisiyle piyasaya girme ışığını yaktılar.
* 33 ülkeyi Ikea mağazaları sarmış durumda ama nazlı bir şirket gibi sanki... Nazlı değil de istikrarsızlık bunca yıl gelmemesine sebep. Ikea fiyat garantisi olan, ilan ettiği fiyatı kataloğunda 6 ay tutan bir şirket ve mümkün mertebe düşük fiyata kaliteli ve fonksiyonel ürün satıyor. Yani Ikea mağazasına gelen kişi, biliyor ki 6 ay sonra aynı ürünü yine aynı fiyata bulabilecek. Yüksek enflasyonun, istikrarsızlığın olduğu hiçbir ülkede yoklar. Latin Amerika'da yoklar mesela. Ama tabii çok hızlı büyüyen bir şirket.
DAHA GÜZEL REKLAM YOK * O zaman şimdi Ikea da geldiğine göre, ülke istikrarı tescillendi mi diyeceğiz? Biraz öyle oldu galiba. Biz 33'üncü ülke oluyoruz. Ikea'nın Türkiye'ye gelmesinin güzel bir göstergesi de yabancı yatırımcıyı çok teşvik eden bir kuruluş. Ikea geldiği zaman, orada ekonomik istikrar oturuyor, göstergeler iyiye gidiyor, enflasyon düşüyor, ülkenin geleceği parlak diye bir imaj gidiyor yabancı yatırımcılara. Düşünün şimdiden, Ikea'yla yaptığımız projeye bakıp, başka yabancı şirketler gelmeye başladı. Diyorlar ki, biz de yanınızda diğer projeleri yapalım. Bakın Ikea mağazasının bulunduğu arazi Metro Grubu'na aitti. Ikea mağazasının ardından buradaki yatırımlarını büyütme kararı aldı. Yaklaşık 150 milyon dolarlık bir yatırım yapıyorlar şimdi düşünsenize. Metro Grubu, Türkiye'de son derece büyük yatırımlara giriyor. Bakın geçen gün İtalya basınında 'Ikea Türkiye pazarına giriyor' diye haberler çıktı. Bunlar çok güzel. Bunun reklamını istediğiniz kadar para verseniz de çıkaramazsınız. Basın bunu söylediği zaman, oradaki pek çok yabancı yatırımcıyı uyarmış oluyor.
* İnşaatı beklenenden önce tamamlıyormuşsunuz. Sizin bu hızınız Ikea yapısı içinde başka kapıları da açar mı? Bizim inşaat grubu bu işi gerçekten süratli yaptı. 8.5 ayda tamamladık. Normalde bir yılda sürebilirdi. Bir de tabii mağazanın büyüklüğü de önemli. Burası 30 bin metrekare. Yani en büyük Ikealar'dan birini açıyoruz. Ve şu anda yurtdışından başka mağaza yapalım diye pek çok teklif gelmeye başladı. Doğu Avrupa ve Ortadoğu'da inşaatları bizim yapmamız isteniyor.