Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, BNP Paribas-TEB operasyonundaki çağrı muafiyetini Türk vatandaşına yapılan bir hakaret olarak gördüklerini belirterek, ''BNP-Paribas, çağrı yapana kadar bu işin sonunu bırakmayacağız'' dedi.
BORYAD tarafından düzenlenen ''AB ve Türk Sermaye Piyasalarında Azınlık Hakları'' konulu toplantıda konuşan Bahçuvan, AB'ye giriş süreciyle birlikte Türkiye'ye yabancı sermaye girişinin hızlandığını, ancak yabancı yatırımcıların aldıkları çağrı muafiyeti nedeniyle küçük yatırımcının mağdur edildiğini söyledi.
Bunun başlangıcının BNP Paribas-TEB birleşmesinde görüldüğünü ifade eden Bahçuvan, bu durumun giderilmesi için gerekirse Fransa'da oturma eylemi ve açlık grevi yapacağını kaydetti.
Bahçuvan, şu görüşleri dile getirdi: ''Çağrı muafiyetini Türk vatandaşına yapılan bir hakaret olarak görüyoruz. BNP Paribas, çağrı yapana kadar bu işin sonunu bırakmayacağız. Hiç kimse Türk milletinin gururuyla oynayamaz. Bugün buna izin verirseniz yarın İsveçli de gelir, ABD'li de gelir aynı şeyi yapar.''
Yaklaşık 1 trilyon dolarlık aktifi bulunan BNP Paribas'ın TEB'in hakim hissedarı olan Çolakoğlu ailesine hisse başına 12 bin TL'ye yakın bir fiyat teklif ederken, halka açık hisseleri aynı fiyattan almamayı tercih ettiğini belirten Bahçuvan, ''TEB'in hisse fiyatı, hakim hissedarın 12 bin TL'sine karşılık 7 bin TL'dir. Bu kadar bariz bir fark BORYAD'ı harekete geçirmiş, gerek TEB Genel Kurulu'nun iptali, gerekse de SPK aleyhine çağrı muafiyetini düzenleyen SPK tebliğinin iptaline istinaden Danıştay'da dava açılmıştır'' dedi.
Bahçuvan, Çukurova-Kepez ve Aktaş Elektrik A.Ş. olaylarında da küçük yatırımcının mağdur edildiğini, buna ilişkin binlerce dava açıldığını söyledi. Türkiye'de yargının ağır işlediğini kaydeden Bahçuvan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne giden davalar açısından bakıldığında Türkiye'nin 3. sırada yer aldığını bildirdi. ''YATIRIMCILARIN HAKLARI KORUNMALI''
BORYAD'ın da üyesi olduğu Avrupa Yatırımcılar Federasyonu Genel Sekreteri Jean Pierre Paelinck de, Türkiye'deki her şeyin AB açısından önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin Orta Avrupa ve Orta Asya'da çok güçlü bir konumda bulunduğunu söyledi.
Paelinck, yatırımcıların haklarını korumak için çalıştıklarını ifade ederek, ''Yatırımcıların hakları korunmadan piyasaların büyümesi mümkün değil'' dedi.
Federasyon olarak BNP Paribas olayına ve bu konuda kamuoyu yaratmanın önemine değinen Paelinck, ''BNP Paribas konusunda AB Komisyonu'ndaki İç Piyasalar ve Rekabet Komisyonu Başkanı ile Fransız Bankacılık Komisyonu'nu bilgilendireceğiz'' diye konuştu. Paelinck, benzer olayların Avrupa'da da yaşandığını, davaların uzun sürdüğünü ve pahalı olduğunu söyledi. (AA)