Serdengeçti son dönemde yabancıların piyasada kaldığını, yerlilerin ise çıktığını söyledi.
MerkezBankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, para ve kur politikası uygulamalarıyla ilgili olarak önceki gün Bakanlar Kurulu'na brifing verdi. Toplantıda bakanları kaygılandıran konular, "sıcak para ve enflasyon-faiz farkı" oldu. Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti'nin Bakanlar Kurulu'na yaptığı ekonomik görünüm raporunda sıcak para olarak belirtilen kısa vadeli para hareketleri kompozisyonuna bakıldığında Türkiye'de Kasım 2003'ten bu yana yabancı yatırımcı kaynaklı sıcak paranın arttığı, yerlilerin ise paralarını sistemden çıkardıkları ortaya çıktı. Serdengeçti, dalgalı kura geçiş ile birlikte 2002-2005 döneminde Merkez Bankası'nın 22.2 milyar dolar, 22 Aralık 2004'ten bu yana ise 6.2 milyar dolar döviz aldığını ve döviz alımının devam ettiğini kaydetti. Serdengeçti, 60
sayfalık sunuşunda bir süredir kamuoyunda devam eden "büyüyoruz ama işsizlik azalmıyor" yakınmalarına da yanıt verdi ve "İşsizlik bizde olduğu kadar her yerde sorun. İstihdamsız büyüme bir geçiş sürecidir" dedi.
SICAK PARA ANALİZİ Brifing sonrasında bazı bakanlar, sıcak paraya yönelik kaygılarını dile getirdi. Enflasyonla faiz arasındaki farkın en yüksek olduğu gelişmekteki piyasalardan birinin Türkiye olarak görüldüğünü belirten bakanlar, reel faizlerin sürdürülebilir olup olmadığına ilişkin sorular da yöneltti. Para arzı, 2005 enflasyon hedefinin tutup tutmayacağı da bakanların ilgi gösterdiği bilgiler arasında yeraldı. Kur konusundaki hassasiyeti ile bilinen Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise bu kez Serdengeçti'ye yüklenmedi.