|
|
|
|
|
|
Kemal Derviş UNDP Başkanlığı'na seçildi
BM Kemal Derviş'in UNDP Başkanlığı'na seçildiğini açıkladı..
Birleşmiş Milletler (BM), CHP İstanbul Milletvekili Kemal Derviş'in BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanlığı'na seçildiğini resmen açıkladı.
BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sözcüsü Stephane Dujarric, olağan günlük basın toplantısında, Kemal Derviş'in UNDP başkanı seçildiğini söyledi. Dujarric, Annan'ın UNDP İcra Kurulu Başkanı'na bir mektup yollayarak, Derviş'in dört yıllık bir süre için UNDP'nin yeni başkanı seçilmesini BM Genel Kurulu'ndan isteyeceğini bildirdiğini kaydetti. Sözcü, bugüne kadar geleneksel olarak katkıda ve bağışta bulunan ülkelerden başkanların seçildiği UNDP'ye ilk defa, bu kuruluş tarafından kalkınma programları uygulanan bir ülkeden başkan seçildiğine dikkati çekti.
Kemal Derviş'in ekonomi ve küresel ekonomi yönetimi konusunda büyük tecrübeye ve pek çok başarıya sahip olduğunu belirten Dujarric, Derviş'in, Genel Sekreter tarafından seçkin küresel adaylar arasından tercih edildiğine vurgu yaptı. Derviş'in, kalkınma ve uluslararası finansman alanlarında test edilmiş pratik ve entelektüel başarıları şahsında bütünleştirmiş bir kişi olduğunu kaydeden Dujarric, Derviş'in yoksullukla mücadeleye yönelik arzusunun ve bir yönetici olarak yeteneklerinin altını çizdi.
ANNAN TAM GÜVENİNİ AÇIKLADI
Dujarric, Derviş'in, BM Genel Sekreteri'nin şu anki özel kalem müdürü Mark Malloch Brown tarafından UNDP Başkanı olduğu son 6 yıl boyunca başarıyla uygulanan reform çalışmalarını devam ettireceğine ve Binyıl Kalkınma Hedefleri'nden kriz önleme ve yeniden inşaya kadar uzanan bir dizi konu gibi küresel kalkınma önceliklerinde UNDP'nin kritik rolünü güçlendirerek pekiştireceğine tam güven duyduğunu ifade etti.
Derviş'in özgeçmişi hakkında bilgiler veren Dujarric, Derviş'in milletvekili olmasının yanı sıra Avrupa parlamentolarına özel ağırlık veren, ekonomik ve siyasi konular üzerinde çalışan Ekonomi ve Dış Politika Forumu isimli sivil toplum örgütünde de son derece aktif olduğuna dikkati çekti. Derviş'in pek çok Avrupa ve uluslararası girişimde de yer aldığını belirten Dujarric, bunlar arasında Küresel İlerleme Forumu, İlerlemeci Yönetim Girişimi gibi oluşumları örnek gösterdi.
Dujarric, Küresel Kamu İyiliği Görev Gücü ve Balkanlar Özel Komisyonu üyesi olduğunu belirttiği Derviş'in, Oxford'daki Küresel Ekonomik Yönetişim Programı ve Washington'daki Küresel Kalkınma Merkezi ile işbirliği içinde olduğuna işaret etti.
BM GENEL KURULU'NDA ONAYLANMASI GEREKİYOR
Kemal Derviş'in Dünya Bankası Başkan Yardımcısı ve Türkiye'de ekonomiden sorumlu eski Devlet Bakanı olduğu dönemdeki başarılarından ayrıntılar veren Dujarric, Derviş'in yayımlanmış bir çok akademik makaleye de imza attığını söyledi. Dujarric, Kemal Derviş'in resmen UNDP başkanı olarak göreve başlayabilmesi için atamasının BM Genel Kurulu tarafından onaylanması gerektiğini belirtti.
ZORLU YARIŞ
Annan'ın belirlediği 6 adaydan oluşan kısa listede, BM uzmanlarından oluşan bir komisyonun yaptığı mülakatlar sonrasında üç aday elenmiş; geriye Derviş ile ekonomik işlerden sorumlu Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Kaoru Eshekawa ve Norveç Kalkınma Bakanı Hilde Johnson finale kalmıştı. BM Genel Sekreteri Annan tarafından da mülakata alınan bu adaylar arasından Eshekawa, yapılan görüşmeler sürecinde adaylıktan düşmüştü.
Son bir haftadır UNDP Başkanlığı için Norveçli bakan Johnson ile yarışan Derviş bu uzun maratonu galip bitirmeyi başardı. Annan tarafından UNDP başkanlığı için belirlenen listede Japonya ve Norveç'in yanı sıra Kuveyt, İngiltere ve Hollanda'dan da seçkin adaylar bulunuyordu.
UNDP NEDİR?
UNDP, insan merkezli kalkınma anlayışı için gerekli değişimin savunuculuğunu yapan, insanların daha iyi bir yaşam kurabilmelerine yardım için ülkelerin bilgi, deneyim ve kaynaklara ulaşmalarına çalışan bir Birleşmiş Milletler küresel kalkınma kuruluşudur. Dünyanın 166 ülkesinde hükümetler, sivil toplum ve özel sektörün güvenilir ortağı olarak, kalkınma yolunda ulusal ve küresel düzeydeki zorlukları aşmaları için bu ülke ve kuruluşlara yardımda bulunan UNDP ayrıca, kalkınmakta olan ülkelerin yardımlara ulaşmasına ve bunları etkin biçimde kullanmalarına da destek sağlamakla tanınıyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|