İki para birimi arasındaki paritenin iniş çıkışına oynayarak para kazanmanın yolunu arayanlar, Paritem'e koştu. Anadolubank'ın internet sitesinde ayda 1 milyar doların üzerinde işlem oluyor.
Türkler parite ile oynamayı sevdi. Bir süredir "Paritem" adı altında Türkiye'de uluslararası piyasalarda interten üzerinden 7 gün 24 saat döviz işlemi yapmaya başlayan Anadolubank'a döviz büfeleri, doktorlar, bankacılar adeta abone oldu. Yaklaşık bir rakam açıklanmasa da burada dönen para aylık 1 milyar doların üzerinde. Yenilenen kurumsal kimliği hakkında bilgi vermek üzere basının karşısına çıkan Anadolubank Genel Müdürü Pulat Akçin orta ölçekli bankalar arasında lider olmak üzere yola çıktıklarını ifade etti. Akçin, 2004'ün bankacılık açısından olumlu bir yil olduğunu belirterek, Anadolubank'ın net karının 18.3 trilyon liradan 44.3 trilyon liraya çıktığını söyledi. Anadolubank'ın yönünü ticari bankacılık olduğunu anlatan Akçin, "Bireysel bankacılığın payı hiçbir zaman ticari bankacılığın önüne geçmeyecek" diye konuştu.
5 MİLYON EUROLUK İŞLEM Yeni ürünleri hakkında da bilgi veren Akçin, yakında Paritem hizmeti kapsamında altın ve gümüş işlemlerinin de internet üzerinden Türkçe ekranla eş zamanlı olarak yapılmaya başlanacağını kaydetti. Paritedeki değişiklik üzerine işlem yapanların daha önce yurtdışında oynadıklarını anımsatan Akçin, "Artık bizim üzerimizden bu işlemi yapıyorlar" derken, bankanın Hazine ve Bireysel Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Günay, paritem üzerinden aylık 1 milyar doların üzerinde işlem gerçekleştiğini açıkladı. Günde yüzlerce adet işlemin yapıladığını kaydeden Günay, "5 milyon Euro'ya kadar tek tık işe işlem yapılabiliyor. Daha çok doktorlar, tüccarlar, döviz büfeleri paritem üzerinden döviz alıp satıyorlar. Yurtdışında parite ile oynayan inanılmaz rakamlarla işlem yapan müşteriler var. Şimdi bir çoğu Türkiye'den bunu yapmayı tercih ediyor. 4 bin dolarlık teminatla iş yapan da 1 milyon dolar yatıran da var" dedi.
ORTAK İSTEMİYORUZ Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Akçin, yabancı bankaların Türkiye'ye gelmesini rekabet ve yabancı sermaye açısından olumlu bulduklarını belirterek, "Türkiye'ye sermaye girmesi olumlu bir harekettir. Bankacıların gelmesi de olumludur. İki açıdan olumludur. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu sermaye Türkiye'ye gelecektir. Rekabetin artması daima banka müşterilerin lehine sonuçlanacak bir hadisedir. Bizim açımızdan bu tür ortaklık gündemimizde değil. Anadolubank büyümesini rahat finanse edebilecek bir konumdadır" dedi.