İstanbul çöküyor
Uydular aracılığıyla 115 bin noktasından görüntüler alınan kentin bazı kesimlerinin yılda 5-6 santimetre çöktüğü belirlendi....
İstanbul'dan düzenli olarak alınan uydu görüntüleri şehrin gitgide çöktüğünü ortaya koydu. Yerleşim alanlarındaki düşey hareketlerin saptanması amacıyla yürütülen çalışma, çöküntünün hangi bölgelerde görüldüğünü militmetrik olarak belirliyor. 115 bin noktadan yapılan ölçümlerle ilgili açıklama yapan Boğaziçi Üniversitesi Deprem Araştırma Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Aktar, Haliç kenarına baktığımızda Yeni Cami ve bir çok yerde çökme olduğunu görüyoruz. Bu çöküntüler yılda 5-6 cm'ye ulaşıyor" dedi.
İŞTE ÇÖKÜNTÜ BÖLGELERİ Yapılan ölçümlerin sonuçlarına göre çöküntü bölgeleri şöyle: Yeni Cami'yi de içine alan Eminönü bölgesi ile Ortaköy Camii ve çevreleri, Karaköy RıhtımCaddesi üzerindeki binalar, Ayamama Deresi, Haramidere ve Kurbağalıdere çevresi, Tarihi Yarımada'da Haliç ve Haliç'e bağlantılı dere yatakları, Kasımpaşa çevresi, Bakırköy-Avcılar arasındaki Küçükçekmece'yi de içine alan sahil şeridi. Prof. Dr. Aktar, "İstanbul için genelde bakıldığında sağlam zemini olan yerler yüksek yerler, oralarda bir sorun yok. Sorun daha çok kıyılarda, eski dere yataklarında, hatta bazen de yapay olarak uygulanmış yerler" diyor. Haliç ve Haramidere gibi noktalardaki çöküntüye büyük ölçüde çevredeki sanayi kuruluşlarının açtığı sondaj kuyuları neden oluyor. Diğer bölgelerdeki en büyük problem ise zeminin yumuşaklığı. Bu tablo kentinolası depremde en çok etkilenecek alanlarıyla da birebir örtüşüyor. Yani çöküntünün olduğu alanlar, olası depremde hasarın yoğun olarak beklendiği bölgeler anlamına geliyor.
SORUN YUMUŞAK ZEMİN Deprem Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan Yeni Cami'nin etrafının dolgu alan olduğunu, buralarda çöküntüler meydana gelebileceğini belirterek, "Haliç'in kenarları da dolgudur. Dolgu alanının olduğu yerler Sirkeci'den başlar Eminönü'nü geçer, ordan Unkapanı'na, Fener, Balat ve Eyüp'e kadar gider. Bu kıyı kuşağı alüvyon denilen gevşek topraktan oluşur. İstanbul'da deprem oldukça Haliç boyunca yarıkların oluştuğuna tarihi belgelerde değinilmiştir" bilgisini veriyor.
Pervin METİN / MERKEZ
|