Katı atıklar artık geri kazanılacak
Beyoğlu'nda pilot bölge seçilen Talimhane'de, çöplerin kaynağından ayrıştırılarak toplanmasını içeren işbirliği protokolü törenle imzalandı.
Katı Atıkların Geri Kazanılması Projesi' çerçevesinde Beyoğlu'nda pilot bölge olarak seçilen Talimhane'de çöplerin kaynağından ayrıştırılarak toplanmasını içeren işbirliği protokolü, Boğaziçi Üniversitesi, Beyoğlu Belediyesi, Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi ile Beyoğlu Rotary Kulübü tarafından imzalandı. Boğaziçi Üniversitesi'nde dün düzenlenen imza töreninde konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, temizliğin çevreye duyarlılığın, eğitimin ve medeniyetin göstergesi olduğunu, belediyenin asli görevinin de çöpleri düzenli toplayarak temiz bir çevre sağlamak olduğunu söyledi.
Sanayicilere Çağrı Gelişmiş ülkelerde çöpün yeni bir hammadde kaynağı olduğunu ve sanayicilerin bu sektöre büyük yatırım yaptıklarını anlatan Demircan, "Çünkü çöpten hammadde elde etmek, doğadan bu maddeyi elde etmekten daha kolay ve ucuz. Böylece hem çevreyikorumuş oluyorsunuz, hem doğal kaynaklarınızı iyi kullanıyorsunuz, hem de ekonomiye bu yolla katkı sağlıyorsunuz. Ancak Türkiye'de sanayicilerimiz henüz bu kaynağın farkında olmadıkları için bu alanda yatırım yapmıyorlar. Aksi olsaydı sanayicilerimiz çöp işleme tesisi kurup, bizim çöplerimizi topluyor olurlardı'' dedi. Katı Atık Kirlenmesi Araştırma ve Denetimi Türk Milli Komitesi Başkanı Prof. Dr. Günay Kocasoy da amaçlarının, katı atıkların kayağından ayrıştırılarak geri kazanılması olduğunu söyledi. Kampanya çerçevesinde bölgedeki otel, okul ve diğer işyeri çalışanlarını eğitime tabi tutacaklarını belirten Prof. Dr. Kocasoy, "Proje ile hem doğal kaynakların daha ekonomik kullanımı sağlanacak, hem ekonomik olarak geri dönüşüm sağlanacak, hem de çöp depolama alanların kullanım ömrü daha uzun olacak" ifadelerini kullandı.
|