|
|
|
|
|
|
Vahide Gördüm: Yemek kitaplarını bir roman gibi okuyabilirim
Bir İstanbul Masalı'nın fedakâr annesi Suzan'ı yani Vahide Gördüm'ü Arhanlar'ın mutfağında yakaladık. Set arasında görüştüğümüz Gördüm, tipik bir Egeli; sıcakkanlı, zeytinyağı düşkünü ve beyaz et meraklısı....
Bir İstanbul Masalı'nda, Suzan karakteriyle tanıdık tiyatro oyuncusu Vahide Gördüm'ü. Güler yüzü ve sıcak tavırlarıyla herkesin beğenisini kazandı. Fedakâr anne, mükemmel eş ve iyi insan rolüyle televizyon izleyicisinin gönlünde taht kuran Gördüm, normal hayatta da dizideki kadar sıcak ve samimi. İzmir doğumlu sanatçı, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde tiyatro eğitimi almış. Bitirir bitirmez Ankara Sanat Tiyatro'sunda profesyonel hayata adım atan Gördüm, şu anda 11 yaşında olan kızının doğumundan sonra, bir süre tiyatroya ara vermiş. Özel tiyatroların can çekiştiği dönemde, 90'lı yıllarda kadrolu olarak devlet tiyatrosuna geçen Gördüm, özel sebeplerden dolayı istifa etmiş ve iki yıldır Bir İstanbul Masalı'nda rol alıyor. Hiç düşünmediği halde birden kendini televizyonda bulan sanatçı, "Televizyona geçmekten çok memnunum. Çok güzel insanlarla tanıştım. Kamera oyunculuğu öğrendim. Yeni bir çevre edindim, bu çevre benim hayatıma artılar kattı. İnsanlar yüzümü tanıdığı için belki tiyatroya gelecekler. Daha iyi olacak" diyor. Arhanlar'ın mutfağında yemek yaparken yakaladığımız Gördüm, yoğun çalışma ortamı içinde bize vakit ayırıp sorularımızı cevapladı.
* İstanbul Masalı'nda güzel yemekler yapan bir aşçıyı canlandırıyorsunuz. Peki siz gerçek yaşamınızda yemek yapmaya fırsat bulabiliyor musunuz? Evet buluyorum. Ben Devlet Tiyatrosu ve özel tiyatrolarda çalışırken de geceden yemekleri yapıp işe giderdim; şimdi de öyle yapıyorum. Zaman bulduğumda yemek yapıyorum, çünkü mutfağı çok seviyorum.
* Mutfağı seviyorum dediniz, yemek yapmayı bir görev olarak algılamıyorsunuz yani... Yemek yapmanın dışında, yemek kitaplarını bile bir roman gibi okuyabilirim ben. Çünkü oradaki malzemelerin karışması çok ilgimi çeker; malzemeler bir kimyager kadar ölçülü kullanılır, o şu miktarda, bu o miktarda... Yemek pişirirken bütün o kötü düşüncelerin ve negatif duyguların hepsi silinir. Ütü yaparken çok kötü şeyler düşünürüm, çünkü ütü yapmayı hiç sevmem. Bütün kötü şeyler aklıma gelir, "O öyle demişti, bu böyle demişti" diye.
* Yemekler yapıp evde sık sık yemek daveti verir misiniz arkadaşlarınıza? Bu aralar olmuyor ama Ankara'da otururken bahçeli bir evimiz vardı. Doğal olarak herkes şehrin stresinden uzaklaşmak için bize gelirdi. Biz bundan çok hoşlanırdık. Eşim güzel yemek yapan bir erkektir. O kebaplar yapar, ben de mezeleri hazırlardım. Çok güzel günlerdi onlar ama İstanbul'da böyle bir yaşantı çok zor bizim için, tempodan dolayı vakit bulamıyoruz.
* En çok sevdiğiniz yemekler hangileri? Ben Egeli'yim. Bütün zeytinyağlıları çok seviyorum ve güzel yaptığıma da inanıyorum. Eşim Adanalı, annesinin çok güzel yaptığı karışık bir dolma vardır; kuru kabak, kuru patlıcan ve asma yaprağından yapılır. Bol sarmısaklı, nar ekşili ve bol naneli... Biz onu çok severek yeriz. Kızım ve eşim seviyor diye çok severek yaparım o dolmayı.
* Hangi mutfakları çok seversiniz? Türk mutfağını çok severim, özellikle de Ege mutfağını...
* Yarattığınız yemekler var mı? Benim daha çok kızım için yaptığım kek ve pastalar var. Onları kafama göre yapıyorum. Bazen olmuyor; rezil oluyorum ama bazen de çok güzel oluyor. İkincisinde 'Acaba ne yapmıştım' diye düşünmeye başlıyorum. Bazen tutuyor, bazen tutmuyor.
* Paylaşır mısınız bu tarifleri arkadaşlarınızla ya da onlardan tarifler alır mısınız? Tabii çok meraklıyımdır öyle şeylere. Hatta biz Arsen Abla'yla yemek defterlerimizi bir gün getireceğiz, ben ona Ege mutfağından tarifler vereceğim o da bana dünya mutfaklarından.
* Bir Egeli olarak sağlıklı besleniyorsunuz sanırım... Eskiden kırmızı et yemezdim ama hamile kalmaya karar verdikten sonra kırmızı et yemeye başladım. Demir oranım çok düşüktü çünkü. Ama hâlâ kırmızı eti sevmem. Benim tercihim beyaz ettir.
* Mutfakta olmazsa olmazlarınız var mıdır? Benim evimde mutlaka zeytinyağı, süt ve yumurta olmalı. Bir de bal... Yunan yemeklerinde bal önemli bir malzeme; böreğe konuyor, yumurtaya konuyor. Sabahları da kızım mutlaka yiyor, çünkü çok seviyor. Bir de buzdolabında peynir mutlaka bulunmalı.
AYSUN ÖZ GÜNAYDIN
|
|
|
|
|
|
|
|
|