Genç işadamlarına göre en önemli sorun işsizlik
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) üyeleri, ekonominin en önemli sorunu olarak işsizliği görüyor.
TÜGİAD anketinin sonuçları bir rapor halinde açıklandı. TÜGİAD üyeleri arasında düzenlenen anket sonuçları baz alınarak hazırlanan ''2005 Yılı Beklentileri ve Bu Beklentiler Doğrultusunda Değerlendirmeler Raporu''na göre, TÜGİAD üyeleri, 2005 yılı için genel olarak olumlu beklentiler içindeler.
Ankete katılan genç girişimcilerin yüzde 18'lik bölümü, Türk ekonomisinin en önemli sorunu olarak işsizliği gösterirken, diğer önemli sorunlar da sırasıyla kayıt dışı ekonomi, bütçe ve kamu kesimi borçlanma gereğinin yüksekliği, yolsuzluk ve rüşvet ile yüksek faizler olarak sıralandı.
Ankette ortaya çıkan çarpıcı sonuçlardan biri ise TÜGİAD üyelerinin AB üyeliği için bazı kaygılarının ortaya çıkması oldu. TÜGİAD üyelerinin yüzde 66 gibi büyük bir bölümü, Türkiye ile AB arasında tam üyelik müzakerelerinin başlaması halinde, bu görüşmelerin büyük bir ihtimalle Türkiye'ye ''sınırlı tam üyelik'' verilmesiyle sonuçlanmasını bekliyor.
Yüzde 9 gibi sınırlı bir grup, Türkiye'ye ''özel üyelik statüsü'' verileceğini düşünürken, yüzde 3 gibi küçük bir grup müzakerelerin belirli bir dönemde kesileceği endişesini taşıyor. Yüzde 22'lik bir grup ise Türkiye'nin tam üye yapılacağını düşünüyor.
Anketten çıkan bir başka sonuç da, genç girişimcilerin, Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerin özellikle Irak savaşından sonra girdiği soğuma ve belirsizlik eğiliminin süreceği yolunda görüş bildirmeleri oldu.
Ankete katılan TÜGİAD üyelerinin yüzde 63'lük bölümü, bu yıl iki ülke arasındaki soğuma ve belirsizliğin süreceği yönünde görüş belirtirken, yüzde 34'lük bir bölüm ise ilişkilerin iyileşeceğini tahmin ettiğini bildirdi. Yüzde 3'lük bir grup da, iki ülke arasındaki ilişkilerin tümüyle bozulacağı görüşünde.
TÜGİAD üyeleri, Türkiye'nin son yıllarda siyasi ve ekonomik alanda sağlamaya çalıştığı istikrarın önündeki en önemli tehdidin dış kaynaklı olabileceği endişesini de taşıyor.
''TL AŞIRI DEĞERLİ''
''IMF ile yeni bir stand-by gerekli'' görüşünü taşıyan üyelerin oranı yüzde 86.3 olarak belirlenirken, ''TL aşırı değerli mi?'' sorusuna verilen yanıtların yüzde 68.1'ini ''aşırı değerli'' yanıtı oluşturdu.
''AB ile üyelik müzakereleri başlarsa, etkisi ne olur?'' sorusunu yanıtlayanlar arasında, ''Yabancı sermaye gelir'' diyenler yüzde 15.7,''reyting notumuz yükselir'' diyenler yüzde 14.6, ''faizler düşer'' diyenler'' yüzde 12.4, ''prestijimiz artar'' diyenler yüzde 12.4 ve ''finansal piyasalara istikrar gelir'' diyenler yüzde 11.2'lik paya sahip oldu.
Ankette, ''Yabancı yatırımlar niye az?'' sorusuna verilen yanıtlar arasında, ''Vergi ve kesintiler çok yüksek'' yanıtı yüzde 18.3, ''Mevzuatın çok sık değişmesi'' yüzde 15.9, ''Kredi sıkıntısı, yüksek faiz'' yüzde 11.0, ''Teşvik politikasındaki yanlışlık'' yüzde 11.0, ''Bürokrasinin çok fazla olması'' yüzde 9.8'lik oranı oluşturdu.
|