Çevre Bakanlığı hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla, doğalgazın geçtiği yerlerde odun, kömür ve fuel-oil ile ısınmayı yasaklıyor. 1 Nisan'dan itibaren yasaya uymayanlara 7 bin YTL ceza geliyor.
Doğalgaz 40 yerleşim birimine daha yayılacak. Aboneler 180 dolar bağlantı bedelinin yanı sıra sistemin kurulması için ekstra masraf yapacak.
Doğalgazlı illerde kömür ve fuel-oil yakmak yasaklanıyor
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 1 Nisan'da yürürlüğe girecek yönetmeliği, hava kirliliğini önlemeyi amaçlıyor.
Türkiye,gelecek yıllarda iyiden iyiye kendini hissettirecek olan doğalgazda arz fazlası sorununa, kentlerde ısınma amaçlı kömür, odun ve fuel-oil gibi ürünleri yasaklayarak çözüm bulmaya çalışıyor. Çevre ve Orman Bakanlığı, 13 Ocak'ta Resmi Gazete'de yayımlanan ve 1 Nisan'da yürürlüğe girecek olan 'Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği' ile doğalgazın ulaştığı yerleşim birimlerindeki işyerleri, konutlar ve sanayide doğalgazın ısınma amaçlı kullanımını zorunlu hale getirdi. Isınma amaçlı olarak kömür ve odun gibi yakıtların kullanımını yasaklayan yönetmeliğe uymayanlara, valilik ve belediyelerin yapacağı denetimlerde 7 bin YTL ceza kesilecek. Ancak belediyelerin denetimlerle ilgili hazırlığı bulunmuyor. Denetimlerin, zabıtalar ve belediye ekipleri eliyle ve şikayet üzerine başlatılabileceği tahmin ediliyor.
'AL YA DA ÖDE' SANCISI Doğalgazda, arz fazlasına çözüm bulmak üzere gündeme getirildiği eleştirilerine hedef olan yönetmelik, ısınmada doğalgaza tek yanlı bağımlılık yaratacak. Bu bağımlılık, başta fiyat olmak üzere taşıdığı riskler nedeniyle en çok yurttaşı ve sanayiciyi vuracak. Türkiye halen Rusya ve İran'dan doğalgaz; Nijerya ve Cezayir'den ise Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) alıyor. Türkiye, önceki yıllarda BOTAŞ tarafından yapılan talep projeksiyonlarının 'şişirilmesi' nedeniyle tüketimi olanaksız miktarlarda 'al ya da öde' yaptırımlı doğalgaz alım anlaşması imzaladı. Her yıl alınan miktarın kademeli olarak artışını öngören anlaşmalar gereğince Türkiye, tüketmese bile anlaşmaya konu olan miktardaki gazın parasını ödemekle yükümlü. Türkiye'de 2004 yılında 22 milyar metreküp gaz tüketildi. Bu yıl elektrikte 12 milyar 600 milyon, sanayide 6 milyar 742, gübrede 883 milyon olmak üzere toplam 25 milyar 101 milyon metreküp gaz tüketileceği tahmin ediliyor. Oysa BOTAŞ daha önceki yıllarda yaptığı projeksiyonda, 2004 yılında tüketimi 36 milyar 419 milyon metreküp, 2005 yılında ise 43 milyar 599 milyar metreküp olarak öngörmüştü.