|
|
Kapkaça karşı eylem planı hazır
Güvenlik Zirvesi'nde, artan kapkaç olaylarına karşı yalnızca polisiye önlemlerin yeterli olmayacağı görüşünden hareketle, ailelerinin bütünlüğünün sağlanması ve parçalanmasının engellenmesi için önlemler geliştirildi. İlk aşamada, polisiye önlemler, orta vadede çocuklara yönelik koruyucu önlemler ile rehabilitasyon programları öngörülüyor. Uzun vadede ise eğitim, sosyal, ekonomik politikalara ağırlık verilmesi ve yasal alt yapının oluşturulması planlanıyor. Kapkaç olaylarını önleme konusunda şu önlemler hayata geçirilecek:
* Uzmanlardan oluşacak motorize ekipler, pilot bölge seçilen İstanbul ve diğer büyük şehirlerde göreve başlayacak, daha sonra yurtta yaygınlaştırılacak.
* Belediyeler ve valilikler tarafından barınma merkezleri ve ilk adım istasyonları kurulacak. Bu merkezlerde çocukların rehabilitasyonu sağlanacak.
* Uyuşturucu ya da uçucu madde bağımlısı çocuklar, AMATEM'e sevk edilecek. Uyuşturucuyla Mücadele Üst Kurulu yeniden yapılandırılacak. Türkiye, Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi'ne üye olacak.
* Gerekli yasal düzenlemeler yapılarak, çocuk suça karışmadan önce devletin, ailesinin sorumluluğundaki çocuğa doğrudan müdahalesi sağlanacak.
* Mahkum olmuş kapkaç faillerinin aile profili çıkarılacak. İlgili kurumlarla işbirliği yapılarak hangi aileye ne tür yardım yapılması gerektiği belirlenecek.
* Mahkum ailelerinin parçalanmasının önlenmesi amacıyla, evli mahkumların eş ve çocuklarıyla sık sık görüşmeleri sağlanacak. Ailenin refahının artırılması için istihdama dönük projeler başlatılacak, çıraklık merkezleri, kültür ve spor merkezleri kurulacak. Adalet Bakanı Çiçek kapkaç ve benzeri suçlar için 1 Nisan'da yürürlüğe girecek yasalarla cezaların artacağını belirterek, "Eskiden 5 gün ceza alan 2 gün yatıyordu. Şimdi üçte ikiye hatta dörtte üçe çıkarılabilecektir. Şartlı tahliye otomatiğe bağlı olmayacak" dedi.
|