PlayStation 2 meraklıları, kopya oyun kullanabilmek için çip taktırınca, "optiği bozuldu" diye servislere akın başladı Ancak Sony yetkili servisleri çip takılmış cihazı, "illegal uygulamayı yasallaştıramayız" diyerek geri çeviriyor.
Dünyanın en ünlü ev eğlence konsolu PlayStation 2'nin müptelaları, pahalı oyun satın almaktan kaçınarak cihazlarına çip taktırınca, yetkili servisler garantisini yitirmiş cihazların akınına uğradı. Cihaza yaklaşık 500 YTL ödeyip, daha sonra tanesi 100 YTL'yi bulan oyun cd'lerine para vermek istemeyen PlaySTation kullanıcıları, konsolu aldıktan sonra bir çip taktırarak 3-5 YTL'ye satılan kopya oyunları kullanmaya başlıyor. Cihaz, normalde 2 yıl garantili iken, çip taktırılınca bu garanti kaybedilmiş oluyor. Çip takma işlemi, optiği ve mikroişlemciyi zorlayarak bir süre sonra arızaya neden oluyor. Cihazının iki yıl garantisi olduğunu düşünen kullanıcılar da Sony yetkili servislerinin yolunu tutarak tamirini istiyor. Ancak yetkili servisler, "çip taktırmanın illegal bir işlem olduğunu" belirterek, cihazı garanti kapsamı dışında değerlendiriyor.
ÜRÜNLER ELİMİZDE KALDI Okurlarımızdan Ziya Gönen, "Piyasada PlayStation 2 gözü bulunmuyor. Cihazlar elimizde kaldı" diyerek bizi aradı. Konuyu görüştüğümüz Sony Eurosia yetkilileri, sorunun yüzlerce kullanıcıyı ilgilendirdiğini belirterek şu bilgileri verdi: "PlayStation 2 konsollara çip taktırmak yasal değildir. Çip taktırmak veya başka bir sebeple yetkili servisler dışında cihazın içinin açılması, cihazın garantisini yitirmesine sebep olur. Biz illegal uygulamalardan uzak duruyoruz. Ürünlerin maliyetlerini fiyatlara yansıtıyor. Genelde bu tip bir p r o b l e m d e NTSC yönün de bir zorlama oluyor. Bu işlem, optiği ve mikroişlemciyi zorlayarak bir anlamda kandırmaktır. Optik sorunu bir yana başka sorunlar da yaşanıyor. Piyasadaki tamirciler 'optik bozuk' der tüketiciyi başından savar. Aslında ana kart üzerindeki kompenentleri bulamazlar. Ondan sonra bütün sistemi bozulmuş ürünler bize gelir. Biz elimizden geldiği kadar tüketici yönünde çalışıyoruz. Ama illegal bir uygulamaya garanti etiketi yapıştırarak onay veremeyiz. Eğer öyle yaparsak çipi yasallaştırmış ve desteklemiş oluruz." Sony Eurosia yetkililerine göre, PlayStation 2'de yapılan başka bir yanlış da oyuna para vermemek için harddiskin üzerine internet cafe'lerden oyun yüklenmesi. Bu da kullanıcı ve yetkili servisleri zor durumda bırakıyor.
'İKİ YIL BEKLESİNLER' Öte yandan oyunlar da çok pahalı. Tüketicilerin bu yola başvurmamasının tek yolu oyunların daha satın alınabilir fiyatlara inmesi. "Bunun için umut var mı?" diye sorduğumuz Sony yetkilisi, "Onu bilemem ama benim kullanıcılara bir önerim var" diyerek şunları söylüyor: "En azından garanti süresi dolana kadar, yani iki yıl çip taktırmasınlar. Bu süre içinde sorunla karşı karşıya kalınması durumunda biz cihazı zaten değiştiriyoruz. Garanti süresi bitince istiyorlarsa çipi taktırsınlar. Ama aldık bir gün sonra bu yola başvuruyorlar. Biz satış kanallarında da bu konuda uyarıda bulunuyoruz. Yani aslında her şeyi göze alıp çip taktırma yoluna başvuruyorlar."