Türkiye'de2004'te 64.7 katrilyon kartlı alışveriş yapıldı. Bunun yalnızca 13.7 katrilyonu borç. Yani kart sahipleri borcunu peşin ödedi.
Vatandaş, 2004'te kredi kartı borcunun % 80'ini peşin ödedi
BankacılıkDüzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Kredi Kartları Yasa Taslağı'na son şeklini verirken, "kredi kartına taksit" uygulamasına da sınır getirmeyi amaçlıyor. BDDK ve Bankalar Birliği verileri, Türkiye'de kredi kartının taksitlendirme aracı olarak kullanım yaygınlığını ortaya çıkardı. 2004 yılında kredi kartı ile yapılan alışverişin büyüklüğü 64.7 katrilyon lirayı aşarken, 13 katrilyon 714 milyar liralık tutar "borç stoku" olarak kart sahiplerinin hesabında kaldı. Bunun 10 katrilyon lirası, birikmiş borcun sadece "asgari tutar" olarak ödenmesinden kaynaklandı. 3.7 katrilyon lirası ise "taksit kart" borcundan oluştu. 13.7 katrilyon liralık taksitli borç düşüldüğünde kart sahiplerinin geçen yıl 51 katrilyonluk alışveriş parasını dönem sonunda peşin olarak ödediği ortaya çıkıyor.
Giyim başı çekiyor 2004 yılında kredi kartı sahiplerinin hesabında 3 katrilyon 693 milyar liralık taksitli alışveriş borcu kaldı. Taksitli alışveriş tutarı ise toplam kredi kartı borcunun yüzde 27'sine ulaştı. Kartla takside bırakılan borçların ilk sırasında giyim eşyası ve aksesuarlar yeraldı. Kredi kartının taksitlendirme aracı olarak kullanıldığı alışverişlerde yüzde 30'la ilk sırada olan giyim eşyalarını, yüzde 13'le elektrik ve elektronik eşyalar, yine yüzde13 payla market alışverişleri izledi. Taksitli borç stokunun yüzde 10'nunu telekomünikasyon, yüzde 9'unu mobilya ve dekorasyon ürünleri, benzinin payı ise yüzde 2.5 (92.3 trilyon lira) oldu. Kartına taksit yapılan alışverişlerde borç stoku olarak giyim eşyaları 1.1 katrilyon lira, elektrikli aletler ve elektronik eşyalar 480 trilyon lira, market alışverişleri 480 trilyon lira, telekomünikasyon ürünleri 369 trilyon lira, mobilyaü rünleri 332 trilyon lira büyüklüğe ulaştı.