kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Çin'de iki Batılı kent Hong Kong
Çin'de iki Batılı kent Hong Kong
Uyuşturucu limanı

Gökdelenlerin altındaki ada

Hong Kong'ta Uzakdoğu felsefesiyle materyalizm uyum içinde. Onlar ne Batılı ne de Çinli gibiler..


Çin'de iki Batılı kent Hong Kong

İnsanlar yangın alarmı verilmiş gibi daima bir yerden bir yere koşar vaziyetteler. Hong Konglular koşarak çalışıp harcıyorlar. Uzakdoğu felsefesiyle materyalizmin çok uyumlu yaşadığı bir yer burası.

Kapitalizm konusunda tereciye rahatlıkla tere satabilirler. İster hurafe deyin, ister dini inanç, manevi hayatları da öyle. Yeryüzünün en mühim kapitalistleri bu memlekette gündüz milyarları yönlendiriyor, akşam çekmecelerinde kullanıma hazır yılanların bulunduğu mekanlarda lokman hekimlerden şifa arıyorlar. Çanak çömlek atmadan adım atmıyorlar. Yedi milyonluk nüfusuyla dünyanın en büyük 8. ticaret ve daha önemlisi en önemli finans merkezlerinden biri olan Hong Kong'da hemen her şey feng shui esasına göre yaşanıyor. Uluslararası mali piyasa oyuncuları Hong Kong borsasını izlerken, Hong Konglu işadamları hem yerli hem yabancı elektriklere karşı tedbiri alınmış, kem gözleri kem ettiği iddia edilen binalarda yaşıyorlar. İngiliz ünlü mimar Sir Norman Foster'ın yaptığı Hong Kong And Shanghai isimli, 178 metre uzunluğunda katedrale benzer banka feng shui prensiplerinin en itinayla gözetildiği binalardan biri. Hem enerji, hem ışık her şeye dikkat edilmiş. Mesela siz nazar ederek bakarsanız bankaya, sizin gözünüze nazar değiyor! Bu dünyanın en prestijli kurumlarından biri olan binanın hemen yanında Lippo Center'da feng shui felsefesi dikkate alınmadığı için, kiracı şirketler birer birer batıyormuş. Paris'te Louvre Sarayı'nın bahçesindeki piramidin mimarı Pei Yeoh Ming'in eseri Bank Of China da 368 metre uzunluğuyla her taraftan görülüyor. Bir diğer binada ana kapı yapılması halinde feng shui prensibi işleyemeyeceği için yapılmamış. Bütün bu gökdelenlerin içinde ve en mühimi IFC Center, Uluslararası Finans Merkezi; Hong Kong Merkez Bankası'nın da bulunduğu bu merkez aynı zamanda check-in işlemlerinizi yapıp, yarım saatte hızlı trenle havaalanına varabiliyorsunuz. Hong Konglular için bir diğer önemli şey rakamlar. İnsanlar bereket getireceğine inandıkları için mesela 8 rakamını telefonda yahut plakalarında kullanmak üzere milyonlarca dolar ödüyorlar.
Küçücük ülkenin denizin doldurularak inşa edilen havalimanı New York ve Heathrow Havalimanı kadar büyük, onlardan on misli de lüks. Hong Kong'da her yerde göze çarptığı gibi orada da dünyanın en mühim markalarının mağazaları var. Sadece Gucci'nin 9 butiği var. Sırada 42 marka Hong Kong pazarına girmek için izin bekliyor. Kadınlar için Louis Vuitton'un LVC yazılı çantasını takmak çok mühim, bir statü sembolü. Görebileceğiniz en mütevazı kadının gardırobunda da bu çantalardan hiç olmazsa bir tane varmış. Erkekler için de üst baş çok önemli, ama onlar için statü sembolü konyakmış. Dünyada adam başına en çok konyak tüketilen yer de burası. Markaların taklitlerinin de en yoğun tüketildiği yer burası. Pazarlarda aklınıza gelebilecek her marka birkaç milyon liraya yerlerde satılıyor. Satıcılar ister lüks ister sıradan yerler olsun son derece kibarlar. Hong Konglular da öyle! Adres sorduğunuzda elinizden tutup götürmeye kalkanlar dahi oluyor. Servis sektörünün bu kadar iyi işlediği bir yer olmadığı söyleniyor. Hong Konglular'ın en büyük sıkıntısı toprak. Küçük bir kara parçasından ibaret olan adada, mekanlar havadan ve denizden kazanılıyor. Dünyada metrekare başına düşen insan sayısının en kalabalık olduğu yer. KDV'nin olmadığı ülkede devletin gelirlerinin yüzde 40'i gelir vergisinden ama yüzde 30'u da, denizi doldurup sattığı topraklardan geliyor. Rivayet ediliyor ki; Hong Konglular "Denizin altında olan ama denizaltı olmayan, uçan ama uçak olmayan, dört ayaklı olan ama sandalye olmayan her şeyi yiyorlar". Aslında rivayet sayılmaz, her şeyi yiyorlar, kurt dahil. Kurutulmuş balıklarla birlikte satılıyor. Deniyor ki; bütün Hong Konglular "Bu gece dışarıda, restoranda yiyelim" deseler hepsini alacak kadar restoran var.

AFYONA ALIŞMIŞLAR
İngilizler afyonu bulana dek, Çin ile ticaretlerinde hep kayıpta olan tarafmış. Sonra afyonu bulunca işler tersine dönmüş. Çinliler afyona alışınca imparator hem halkı giderek uyuşur diye hem de para dışarı çıkıyor diye çok kızmış, İngiltere'den gelen 25 bin afyon kolisini imha etmiş. Bunun üzerine, İngilizler bastırıp Hong Kong'u almışlar. Bir asırdan fazla İngiliz egemenliğinde kalan ve Temmuz 97'de anavatana devredilen ama 50 yıl boyunca içişlerinde özerkliğini koruyacak olan Hong Kong'a bu sebeple "bir ülke iki yönetimli" deniyor. Çin'in işleri karıştırma ihtimalinden çekiniyor. Çin, "security low" diye çıkan bir yasayla pek çok şeyi denetime almaya kalkınca, Hong Konglular sokağa dökülmüş.

KUMARHANELER ŞEHRİ
Macao deniz otobüsüyle Hong Kong'a bir saat mesafede, 440 yıl Portekizliler'in egemenliğinde kalmış bir eski sömürge ülkesi. Sokak adları Portekizce, "Praia Grande Avenida Do Almirante Lacerdo" diye geçiyor. Ama ne Çin'e ne Portekiz'e benziyor. Akdenizli gibi Çinliler yahut Çinli'ye benzeyen Akdenizliler görmeyi bekliyorsunuz. Bir yahut iki kişiye belki rastlıyorsunuz, ama tarihini bilmeseniz onların da nereden geldiğini çıkartamazsınız. Budizm ve Katoliklik iç içe yaşıyor. Kilometrekareye düşen kilise sayısının Vatikan'dan fazla olduğu söyleniyor. Ayrıca bir zamanlar Asya'da Katolik dininin merkeziymiş. Ama en mühim sıfatı kumarhaneler şehri olması. Bir adı da zaten "kumarhane cehennemi"! İçerde tek-tük turist de var, ama esasen Çin'den gelenler göze çarpıyor. Tipik kumarhane görüntüleri hakim ama müşterilerin içinde, evde camları silerken, birden ayakkabısını ayağına geçirip gelmiş, boğazından kesip burada harcadığı anlaşılan kadınlar da var.

JAMES BOND MACAO'DA
Denilebilir ki; yeryüzünde bir yer, bu kadar kasvetli, bu kadar ağır, bu kadar sevimsiz olur. Üzerinize kara basan indiğini hissedeceğiniz, uyanmaya çalışıp, debeleneceğiniz bir yer. Ben dev gökdelenlerin arasından kötü adamlar çıkacak sandım. Üstelik bu hangi milletten olursa olsun hemen bütün turistlerin ortak kanaati. Elle tutulur, gözle görülür bir fenalık yok, işin kötüsü de bu zaten, fenalığı görmüyor, hissediyorsunuz. İnsanlar son derece asık suratlı, ne sorarsanız sorun hayatlarında ilk kez duymuş gibi bakıyorlar. Dünyanın en garip sorusunu sormuşsunuz gibi bakıyorlar, yahut derhal kafalarını çeviriyorlar. Binalar çirkin, bazı turistik kitaplarda sokakların sarmından bahsediliyor kesinlikle doğru değil. Ne kadar ısrarla gezinirseniz gezinin burada değil sarmı olan, sevimsiz olmayan bir yer bulmak imkansız. Zaten bütün bu ifadeler ve izlenimler yolu bu tarafa düşmüş bir Türk yahut birkaç turistin izlenimi değil, meğer hakikatin taa kendisiymiş. Mesela James Bond filmlerinin senaristi Ian Fleming, "Yeryüzünde ahlaken en bozulmuş yer burası" demiş. Pek çok film çevirdiği Macao için James Bond'un kendisi de 1959'da "Burası sahiden yeryüzünde görülmesi en az tavsiye edilebilecek yer" demiş. Bir misyoner üstelik daha ülkenin kumarla ilişkisi kurulmazdan asırlar önce 1700'li yıllarda "Macao'nun özelliklerini sıralamış; hırsızlık, ihanet, cinayet, günah, haram hepsi burada".
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Kabe manzaralı devremülk için Türkler de sıraya girdi
 Bu takılar müzeye yakıştı
 Rıza'nın hayatı bir roman
 Star değil tam bir oyuncu
 Kavuk yeni sahibini arıyor
 Pentagon'un stratejisti Bush'un sırlarını anlattı
 Memecan'ın gözünden Davos
 Avrupa'nın bize ihtiyacı var
 Bu kadından korkmayan taş olur
 'Denizler' belgesel oldu
 Afrika'da 4 yıldızlı lüks safari kampları
 Meseleyi tarihçilere de bırakmayı başaramadık
 Sinemayı okumak gerek
 Latife Hanım'ın evrak-ı metrukesi
 Spor polisi kurulsun maçlar gündüz olsun
 Sinemanın son 'siyah'ı
 "İnfaz" yöntemleri aynı
 Kortların yıllanmış şarabı
 Ödül ve sürprizlerle birlikte hüzün de vardı
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Hıncal ağabey nefesimizi kesiyor
Hangi kadın otomobil...
MEHMET ALTAN
Kumkuvat dondurması...
Son Köyceğiz gezisinin...
REFİK DURBAŞ
Buluşma ya da 'önemsizlik'
Hayatı da bilim dünyasına...
ALİ ESAD GÖKSEL
Anadolu bin yıldır ne yedi ne içti?
Bülent Ecevit...
ÖNCEL ÖZİÇER
Perilere inanır mısınız?
Bu dünyada ne zaman bir umut...
ALİ POYRAZOĞLU
Hurma ağacının altında...
Hani derler ya...
Soykırımın 60 yıllık tanığı Auschwitz
Soykırımın 60 yıllık tanığı Auschwitz
Tam 60 yıl önce 27 Ocak 1945 günü Kızıl Ordu Polonya'daki "Auschwitz"...
Pervaneliler tarih oluyor
Pervaneliler tarih oluyor
On beş yıl öncesine kadar altın dönemini yaşayan ve pazarın yüzde...
Savunma askerleri görevde
Bağışıklık sisteminin en önemli askerlerinden biri olan timus bezi,...
Kaz için en iyi mevsim
Yağlı eti yoksullara güçlü bir enerji kaynağı oluyor zengin gurmeler ise ünlü...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.