|
|
'Bankacılıkta zor bir yıl olacak'
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin: '2005 bankacılık için zor bir yıl olacak. Kar etmekte zorlanan bankalar daha fazla risk alabilecek'.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, 2005 yılının bankacılık için zor bir yıl olacağı uyarısında bulunarak, kar etmekte zorlanan bankacılık sisteminin daha fazla risk alabileceğini söyledi.
Tevfik Bilgin, bu yıl ve sonrasında BDDK ve bankaların en zorlu görevinin düşük enflasyon ortamında başarılı olmak olduğunu belirtti.
Bilgin, düzenlediği basınla sohbet toplantısında yaptığı, konuşmada, "Bu yıl ve sonrası için BDDK'nın ve bankaların en zorlu görevi düşük enflasyonda başarılı olmak...Enflasyonun düşmesi ve ekonomik istikrarın sağlanmasıyla bankaların etkinlik arayışı içinde, ölçek ekonomisinden yararlanmak önemli" dedi.
KONSOLİDASYON İŞARETLERİ
Bilgin, sektörde artan rekabetin de sistemde konsolidasyon işaretleri verdiğini söyledi.
Bilgin, Türk bankacılık sisteminin zayıf yanları şöyle açıkladı:
*Finansal krizlerden dolayı güven eksikliğinin hala devam etmesi
*İitibar kaybı, yüksek aracılık maliyetleri, kredi kararlarının etkin işlememesi, reel sektör bilanço yapısı ve kayıtdışılık, özkaynak yetersizliği
*Kamu payı, vade uyumsuzluğu, bilanço büyüklüğü yetersizliği, risk yönetimi yetersizliği-risk algılanması, oligopolist yapı, tasarruf açığı, müşterilerin yeni döneme alışması-komisyon, piyasa derinliği olmaması..
AÇIK POZİSYONLAR
Ayrıca, Bilgi bankacılık sistemine yönelik tehditleri şöyle sıraladı: "Dışsal şoklara açıklık, kamu borç stoku, düşen enflasyona uyum, reel sektör risk algılaması ve şeffaflığı, açık pozisyon ve kayıtdışı ekonomi, Basel 2, yıkıcı rekabet, kurumlar arası koordinasyon problemi, risk sever yönetim anlayışı, etkinlik ve verimlilik-verimlilik artışı sağlanamaması, bireysel kredilerdeki sabit faiz zorunluluğu, BDDK kararlarının yerindelik denetimi."
FIRSATLAR VE AVANTAJLAR
Analizde, AB üyeliği yolunun açılmış olması, uluslararası düzenlemelere uyumlu kanun, yabancı yatırımcının ilgisi, ekonomik büyüme ve istikrar, Basel 2, bankalararası maliyet azaltıcı yöntemler, verimlilik artışı ve kamu bankalarının özelleştirilmesi çalışmaları bankacılık sisteminin önündeki fırsatlar olarak görülüyor.
Türk bankacılık sisteminin güçlü yanları, dinamik ve gelişime açık yapı, ekonomik ve finansal istikrar ve büyüne ekonomi, oturmuş müşteri tabanı, kaliteli insan kaynakları, teknolojik yeterlilik, rekabet kültürüne sahip, alternatif dağıtım kanalları gelişmiş, kriz yönetim tecrübesi ve yeniliklere hızlı uyum, sınırlı mevduat güvencesi, verimlilik artış sinyalleri ile yaygın şubecilik anlayışı olarak sıralanıyor.
(www.sabah.com.tr)
|