|
|
|
|
|
Irak'ta kilit ülke siz olacaksınız
|
|
Ortadoğu'daki ABD Merkez Komutanı Abizaid Ankara ziyaretini SABAH'a özetledi: Diyalog için buradayım.
Ankara temaslarını SABAH'a değerlendiren Amerikalı General, Türkiye'nin Irak ve öteki Ortadoğu ülkeleri için kilit öneme sahip olduğunu söyledi. "İncirlik'in lojistik amaçla kullanılması şoförlerinizin hayatını kurtarır" diyen Abizaid Kerkük için sabır istedi.
İncirlik formülü şoförleri kurtarır
Afganistan'dan Ortadoğu'ya kadar uzanan ABD Merkez Kuvvet Komutanlığı'nın başındaki Orgeneral John Abizaid, Ankara temaslarıyla ilgili SABAH'ın sorularını yanıtladı.
John Abizaid, sabah kahvesini yudumlamaya başladıktan sonra Suriye ve Irak'ta başlayıp Afganistan'la biten röportajın üç yerinde aynı lafı yineledi: "İletişim kanallarını açık tutalım." Afganistan'dan Ortadoğu'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyadaki ABD Merkez Kuvvet Komutanlığı'nın (CENTCOM) başında bulunan Orgeneral John Abizaid, Irak seçimleri öncesinde yaptığı kritik Ankara gezisini "Herhangi bir taleple gelmedim. Türkiye ile diyalog için buradayım" diye özetliyor. Bu, ilk bakışta içi boş gelen cümle, aslında hem Ankara, hem de Washington açısından gezinin asıl hedefi. Abizaid'i buraya getiren güç, 1 Mart tezkeresiyle örselenen, Ankara'nın CENTCOM'la resmi bir bağı olmaması nedeniyle iyice zayıflayan Türk-Amerikan askeri diyaloğunu yeniden tesis etmek isteği. Lübnan asıllı (ve iyi Arapça konuşan) komutan açıkça itiraf ediyor: "Bildiğiniz gibi bir süredir Türkiye ve CENTCOM arasındaki irtibat hatları olması gerektiği kadar açık değildi. Türkiye coğrafi olarak benim bölgemin dışında. Ama Türkiye çok önemli ve ne söylediği Irak için hayati."
SÜNNİLER İÇİN ÖNLEM Resmi temasların en önemli başlığı, Irak seçimleri ve buna bağlı olarak oradaki direniş ve şiddetin yayılmasıydı. Abizaid'e göre, "Sünni Arap bölgelerinde seçimi engellemek amacıyla halka yönelik bir sindirme kampanyası var. Baasçılar ve Zarkavi'nin adamlarından geliyor. Sünni Arapların çoğu seçimlere katılmak ve Irak'ın geleceğinde söz sahibi olmak istiyor. Türkiye ve Arap ülkelerinin de bu yönde telkinlerini memnuniyetle karşılıyoruz. (Dışişleri Bakanı Gül bu hafta çok güzel konuştu." Peki ya Sünniler seçimlere istendiği ölçüde katılmazsa? ABD'li komutan, "muhtemel" diye tanımladığı bu senaryo karşısında daha çok Sünni Arap'ın Meclis'e girmesinin sağlanacağını söylüyor. "Sünni bölgelerde daha az seçmen sandığa gidebilir. Irak'taki 18 eyaletten 14'ünde seçim atmosferi iyi. 4 eyalette ise şiddet var. Sünniler Irak'ın geleceği için şart. Irak ancak bir arada kalırsa ilerleyebilir. Bunu herkes biliyor." İncirlik konusunda yeni bir talep getirmediğini belirten Abizaid, daha önce ABD tarafından dile getirilen İncirlik'te Lojistik Merkezi kurulması konusuyla ilgili "Hükümetten Habur'daki yığılmayı önlemek amacıyla bu konuyu değerlendirmesini istedik" dedi. Halen Almanya'da bulunan 48 F16'nın İncirlik'te konuşlandırılması veya üssün "operasyonel amaçlı" kullanımı gibi geçmişte ABD'nin dile getirdiği talepler, artık Washington'un gündeminde değil. Buna karşın ABD tarafı birkaç aydır Irak'a "saldırı amaçlı olmayan" malzeme akışını İncirlik'te kurulacak yeni bir kargo nakil merkezinden yürütmek istiyor. Halen Irak'ta bulunan 160 bin ABD askerinin yiyecek, içecek ve benzeri ihtiyaçlarından büyük bir bölümü, Türkiye üzerinden kamyonlarla karşılanıyor. Abizaid'e göre yeni bir lojistik merkezi sayesinde kamyon taşımacılığının hava yoluna kaydırılması, Türk şoförlerine yönelik saldırıları da azaltabilir.
KERKÜK ZOR BİR SİYASİ SORUN Türk-Amerikan ilişkisinin en kırılgan noktalarından biri olan Kerkük gündeme gelince, Abizaid Ankara'nın duymak istediği bir üslupla konuşuyor: "Kerkük kuşkusuz zor bir siyasi sorun. Kimse bunu zorla çözmeye kimse kalkışmamalı. Saddam rejimi politikalarının Kürt-Arap ve Türkmenler'i içeren karmaşık sorunlar yarattığı biliniyor. Ama çözümü pazarlıktır. Kerkük tıpkı Bağdat, Basra, Musul gibi bir Irak şehridir ve Irak geçici hükümeti bunu sabırla halledebilir." Abizaid Kuzey Irak konusunda şöyle devam ediyor: "Türk kamuoyu Irak'ta hiçbir zaman bağımsız bir Kürt devletine izin vermediğimizi bilmeli. Irak'ın tek parça ve bütün olarak yeniden kurulmasını istiyoruz. Seçimler ne Sünni, ne Şii, ne Kürt ne de bir başka grubun seçimi olacak. Iraklıların seçimi olacak. Onlar da daha iyi bir gelecek hak ediyor ve Iraklılara başarılı olma fırsatı verene kadar orada kalacağız."
TÜRKİYE KİLİT ÖNEMDE Son sözleri ise ilk başladığı noktaya dönüş: "Iraklılar kuzeye bakıp Türkiye'yi örnek alıyorlar. Irak'ın geleceği için Türkiye'nin ortaya koyduğu örnek kilit öneme sahip. ABD terörizme karşı küresel bir savaş yürütüyor ve Türkiye ile birlikte hareket etmek zorunda olduğumuz ortada. Zaman zaman takdiksel düzeyde farklılık yaşansa da stratejik düzeyde aynı çizgideyiz."
|
|
|
|
|
|
|
|
|