Merkez Bankası, piyasa için sürpriz olan 1 puanlık faiz indiriminin gerekçesini enflasyonda düşüş eğiliminin süreceği beklentisine bağladı.
MerkezBankası'nın önceki gün piyasa için sürpriz olan, kısa vadeli faizlerinde birer puanlık indirimi, Banka'dan dün yapılan açıklamaya göre enflasyonda düşüş eğiliminin devam edeceği ve 2005 yılında yüzde 8 olarak belirlenen hedefin tutacağı öngörüsüne dayanıyor. Önceki gün gelen faiz indirimi piyasada şaşkınlık yaratmış, üstelik sabah saatlerinde bazı bankacılar Merkez Bankası'nı arayarak bilgiyi teyit etmişti. Merkez Bankası dün faiz indirimi kararının gerekçelerini kamuoyuna açıkladı. Merkez Bankası'nın raporunda, 2005-2007 yıllarını kapsayacak yeni stand-by anlaşmasının içerdiği taahhütler ve Avrupa Birliği ile üyelik müzakereleri sürecinde alınması gereken mesafenin orta vadede yapısal reformlar konusunda önemli adımlar atılmasını sağlayacağı vurgulanarak şöyle denildi: "Sonuç olarak, söz konusu düzenlemeler ve reformların süreklilik arz etmesi koşuluyla enflasyondaki düşüş sürecinin devam edeceği ve bundan önceki üç yılda olduğu gibi 2005 yılında da enflasyon hedefine ulaşılacağı tahmin ediliyor." Raporda, talep tarafından bakıldığında enflasyonist baskıların henüz belirginleşmediğinin gözlendiği ve bekleyişlerin 2005 hedefi olan yüzde 8'e "yakınsadığı ve 2006 başında uygulanacak açık enflasyon hedeflemesi için olumlu gelişme" olduğu ifade edildi.
YUVARLAMANIN ETKİSİ Geçen yılın sonlarına doğru maliyet baskılarının ortadan kalkmasıyla enflasyonda düşüş sürecinin yeniden başladığı ifade edilen raporda, önümüzdeki dönemden itibaren birçok sektörde fiyat ayarlamalarının aylıktan ziyade yıllık ya da altı aylık yapılmasının beklendiği kaydedildi. Bu yılın ocak ayında mevsimsel olarak enflasyonda yükselme olabileceğini söyleyen Merkez Bankası, ancak bunun orta vadeli eğilimin yükseldiği anlamına gelmeyeceğini vurguladı. Merkez Bankası, eğitim, sağlık ve gıdada yapılan KDV indiriminin bu yıl fiyat ayarlamaları açısından enflasyona olumlu katkı yapacağını düşünüyor ve YTL'ye geçiş sürecinin fiyatlar üzerindeki etkisinin de sınırlı olacağını öngörüyor.
2004'E GÖRE İYİ Merkez Bankası enflasyonla ilgili olumlu beklentileri çerçevesinde ayrıca bu yıl hammadde maliyetlerindeki gelişmelerin 2004 yılına oranla daha olumlu olacağını tahmin ettiğini belirterek, "Birim işgücü maliyetlerinin enflasyondaki düşüş sürecine katkısının son üç yıldaki kadar yüksek olmayacağı tahmin edilmekle beraber, gerek döviz kurundaki istikrara gerekse dünya emtia fiyatlarındaki yükselişin yavaşlaması nedeniyle 2005 yılında maliyet koşullarının 2004 yılına kıyasla daha olumlu olacağı öngörülmektedir" dedi. Merkez Bankası, 2004 yılı boyunca katılığına işaret ettiği hizmet fiyatları artışının 2005'te de genel enflasyonun üzerinde kalacağını ama kademeli yavaşlama eğilimini sürdüreceğini tahmin ediyor.