|
|
|
|
|
|
Her bin erkekten ikisinde meme kanseri görülüyor
Meme kanserini kadın hastalığı zannedenler yanılıyor. Her bin erkekten ikisinde meme kanseri görülüyor. Üstelik; erkekler memelerinde bir kitle tespit ettiklerinde genellikle bunu önemsemediklerinden, doktora zamanında değil, geç evrede gidiyorlar
Türkiye Meme Vakfı Başkanı Dr. Can Gürbüz, halk arasında sanılanın aksine; meme kanserinin kadınlara özgü bir durum olmadığını, erkeklerde de görüldüğünü belirtti. Her bin erkekten bir-ikisinde meme kanserine rastlandığını açıklayan Doktor Can Gürbüz, memesinde sert bir kitle tespit eden, değişiklik fark eden herkesin, mutlaka ihmal etmeden bir uzmana başvurması gerektiğini belirtti. Dr. Can Gürbüz, konuyla ilgili merak edilen soruları yanıtladı...
Erkeklerde meme kanseri sık görülür mü? Daha nadir olmakla birlikte, erkeklerde de meme kanseri görülür. Hastalık her iki cinste de birçok yönden benzerlik gösteriyor. Erkeklerde nadir görüldüğü için genellikle en son akla gelir ve erkekler hekime daha geç başvururlar. Bu nedenle, hastalık çoğu kez daha ilerlemiş safhada teşhis edilir. Her 100 meme kanseri olgusundan bir, ikisini erkek hastalar oluşturuyor. Erkeklerde görülen tüm kanserlerin 1000'de ikisini meme kanserleri oluşturuyor. Bu oran kadınlarda yüzde 26. Bu istatistiksel sonuçlar daha çok Avrupa ülkeleri ve ABD'nin kayıtlarından edilmiştir. Dünyanın farklı bölgelerinde, erkeklerde meme kanseri ile karşılaşma sıklığı değişkenlik gösteriyor.
Erkeklerde ne tip meme kanseri görülür? Kadınlarda görülen meme kanserlerinin hepsi erkeklerde de görülebilir. Erkeklerde süt üreten bezler gelişmemiş olduğu için 'lobuler karsinom' daha nadir görülür. Erkeklerde de kadınlarda olduğu gibi en sık görülen kanser tipi süt kanallarından kaynaklanan 'duktal karsinom'dur.
Hangi belirtilerle ortaya çıkar? Memede bir kitle gelişmesiyle ortaya çıkar. Bu kitle genellikle ağrısızdır. Kitle hemen meme başının altında yer alır. Meme başından akıntı gelmesi, meme başının içeri çekilmesi veya memede yara ortaya çıkması daha nadir görülen belirtiler.
Erkeklerde meme kanseri daha geç mi teşhis ediliyor? Erkeklerde meme kanseri teşhisi konulduğunda hastalık çoğu zaman geç safhada oluyor. Erkek meme dokusunun yapısından dolayı, deriye ve göğüs duvarına çok yakın bir yerleşimde bulunuyor. Kadın meme dokusu çevresi ise, destek dokusuyla çevrili. Bu nedenle, erkek memesinde başlayan kanser kısa sürede deriye ve göğüs duvarına yayılabiliyor. Bu da, hastalığın kısa süre içinde ileri evreye geçmesine neden oluyor. Toplumda erkeklerde meme kanseri olamayacağı yönünde yanlış bir kanı var. Bu nedenle, erkekler memelerinde bir kitle fark ettiklerinde genellikle aldırmıyorlar. Hekime başvurmakta gecikiyorlar. Yapılan bir çalışmaya göre; erkekler memelerinde bir sertlik fark ettikten ortalama 10 ay sonra hekime başvuruyorlar. Halbuki bunun tersine; kadınlar derhal hekime başvuruyorlar.
Erkeklerde meme kanseri bulguları nelerdir? En önemli bulgu; ele bir kitle veya sertliğin gelmesidir. Bu kitle tek memede ortaya çıkar. Her iki memenin birden büyüdüğü değişiklikler daha çok diğer meme hastalıklarıyla ilgilidir ve kanser şüphesinden uzaklaştırır. Ele gelen kitle sert ve düzensiz bir yapıya sahiptir. Genellikle ağrısızdır. Memeden akıntı gelmesi, meme başı ve çevresinde kızarıklık, kabuklu yara gibi değişiklikler de kanser açısından önemsenmesi gereken durumlardır.
Erkeklerde meme kanseri teşhisi nasıl konur? Erkek meme kanseri teşhis yöntemleri kadınlarla aynıdır. Fizik muayene ve mamografi, erkeklerde de en önemli teşhis yöntemi. Kesin teşhis, parça alınarak patoloji tetkiklerinin yapılmasıyla konur.
Erkeklerde meme kanseri tedavisi nasıl yapılır? Erkeklerde uygulanan meme kanseri tedavisi genel prensipler içerisinde kadınlarla aynıdır.
|
|
|
|
|
|
|
|
|