Başbakan Erdoğan müjdeyi verdi. 2005'te unlu mamuller, kurutulmuş gıda ve sağlık hizmetlerindeki KDV yüzde 18'den yüzde 8'e iniyor
Bu indirim halka nefes aldıracak
1- Erdoğan, 2005 yılından itibaren geçerli olacak vergi indirim paketini açıkladı 2- Kurumlar Vergisi 3 puan indiriliyor, Gelir Vergisi tarifesi 5 puan düşüyor 3- Eğitim, sağlık ve gıdada KDV yüzde 18'den 8'e çekilecek ve hayat ucuzlayacak 4- Başbakan, sürümden kazanarak indirime rağmen gelirlerin artacağını söyledi
Başbakan Tayyip Erdoğan, aylardır merakla beklenen "vergi indirim stratejisi"ni açıkladı. Erdoğan, Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ve bazı malların KDV'sinde indirim içeren planı "müjde" olarak tanımladı. Buna göre Kurumlar Vergisi 3 puan düşürülüyor, Gelir Vergisi tarifesinde 5 puan indirim yapılıyor ve eğitim, sağlık ve gıdada KDV yüzde 18'den yüzde 8'e çekiliyor. Erdoğan'ın açıkladığı vergi paketi 1980 yılı sonrasında açıklanan en kapsamlı indirim olacak. Önümüzdeki yıl yeni paketle gıdadan sağlığa, dersaneden deftere kadar birçok alanda vatandaşın üzerindeki vergi yükü azalacak. Örneğin KDV'nin yüzde 18'den yüzde 84e indirilmesiyle 100 milyon liralık muayene ücreti 88.2 milyon liraya inecek. Başbakan Erdoğan, vergi düzenlemelerinin 2005 yılı gelir hedeflerini sürüm nedeniyle olumsuz etkilemeyeceğini belirtti. Başbakan, vergi indiriminde yol haritası şöyle çizdi:
Kurumlar Vergisi: Kurumlar ergisi oranı, 2005'te yüzde 33'den, yüzde 30'a çekilecek.
Gelir Vergisi: Mükellefler; kendisi, eşi ve çocukları için yapmış olduğu sağlık ve eğitim harcamalarını vergiye tabi gelirlerinin yüzde 5'ini aşmamak kaydıyla matrahtan indirme imkanını kavuştu. Önümüzdeki yıldan
itibaren bu oran yüzde 10'a çıkarılacak.
Gelir Vergisi: Ücret gelirleri ile ilgili tarifede en yüksek gelir dilimi için geçerli olan yüzde 40 oranı yüzde 35'e çekilecek. Diğer gelirler için geçerli olan en yüksek yüzde 45 oranı ise yüzde 40 olacak. 2006'dan itibaren iki tarifeli yapı kaldırılarak dilim sayısı 4'e inecek.
Doktor, avukat gibi serbest meslek sahipleriyle kuyumcu, konfeksiyoncu gibi esnaf kesimlerinin yıllık kazançları ise yılbaşından sonra yeni bir tarifeden vergilendirilecek. Bu gruplar için yüzde 20'den başlayıp yüzde 45'e kadar vergi uygulanan tarifenin üst oranı 1 Ocak 2005'ten sonra yüzde 40 sınırına çekilecek.
Katma Değer Vergisi: Gıda, sağlık ve eğitimde bazı ürün ve hizmetlerde yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8'e çekilecek. Buna göre; konserve gıda maddeleri, kurutulmuş sebze ve meyveler, temel ihtiyaç maddesi niteliğindeki bazı unlu mamuller ve içme suyunda KDV yüzde 8 olarak uygulanacak. Simitten halen yüzde 18 olarak alınan KDV, önümüzdeki yıldan itibaren yüzde 8'e inecek.
Sağlık harcamaları: İlaçtan sonra, tedavi hizmetleri ve tedavi amaçlı sağlık araç ve gereçlerinde de KDV yüzde 18'den yüzde 8'e çekilecek.
Defter, kalem, dershane ücretleri, hazırlık kursları, yurtlarda sağlanan barınma hizmetlerinden alınacak KDV oranı da 2005 yılından itibaren yüzde 8 olacak.