|
|
Sahura kadar dört öğün şart
Ramazan boyunca sağlığınızı ve kilonuzu korumak için yemeklerinizi iki yerine dört öğünde yemelisiniz.
Oruç tutmak dinimizin en önemli farzlarından biri ancak oruç tutanlar hep aynı dertten yakınır: "Çok yedim, kendimi rahat hissetmiyorum. Doymayacağımı zannederek önüme konan her şeyi bitirdim. Kendimi uykuya meyilli hissediyorum. Ramazan süresince oldukça kilo aldım, ne yapacağımı bilemiyorum?" Bu gibi durumları engellemek için sağlıklı beslenmeden şaşmamak gerekir. Çünkü araştırmalar, çok yemek yenen öğünlerden sonra kalp krizine bağlı ölümlerin olabileceğini gösteriyor. Bunun dışında kutsal kitabımızda 'Yiyiniz, içiniz ama aşırıya gitmeyiniz' gibi önemli mesajlar da bulunmaktadır. Sağlıklı insanlar, oruç tutarken de sağlıklı beslenir ve iftardan sonra az ve sık yerlerse sağlıklarına kavuşur, toksinlerin atımını sağlar ve kilo almazlar. Bu nedenle öğün sayısının ikiden dörde çıkarılması çok önemlidir. Ramazan'da bazı konulara özellikle dikkat etmek gerekir. İftar zamanında çok fazla yiyerek midenizi doldurmayın; mide gerginliği tansiyonunuzun yükselmesine neden olur; yapılan bilimsel çalışmalar yoğun yemek sonrasında kalbe binen yük nedeniyle kalp krizi riskinin arttığını göstermektedir. Yavaş ve az miktarda, sık yemeye özen gösteriniz. Yemek arasında sıvı alın ki besinlerin sindirilmesi kolaylaşsın ve ertesi gün susuzluk hissiniz olmasın. Bunlar su, ayran veya hemen tüketilmeye hazır, taze sıkılmış meyve suları olabilir. Çay veya kahveyi yemekten en az 45 dakika sonra tüketmeye özen gösteriniz. Ramazanda iftar sofralarında tercih edilecek besinlerin tok tutucu, sağlık için gerekli besin öğelerini içeren, diyet lifi, vitamin ve mineral yönünden zengin olması gerekir. Zeytinyağlı veya etli sebze yemekleri, sebze veya kurubaklagil çorbaları, bulgur veya kepekli pirinçten yapılmış pilav, kepekli makarna, haftada iki kere mutlaka fırınlanmış- ızgara veya buğulama balık, yağı görünmeyecek kadar kırmızı et, derisiz tavuk veya balık eti, taze kabuklu meyveler, ceviz fındık gibi sert kabuklu meyveler ve zeytinyağı ile hazırlanmış salatalar, tatlı olarak da demirle zenginleştirilmiş, vitamin ve mineral destekli, tahıl gevreği veya sütlü ve meyveli tatlılardan küçük parçalar, taze meyveler tercih edilmesi gereken besinler olmalıdır. Oruç sonrası kaş şekerimizin düşmesini engellemek için Glisemik İndeksi (Gİ) düşük besinlerle beslenmeye özen göstermeliyiz. Glisemik indeks, herhangi bir besinin kan şekerini yükseltme yeteneğine verilen addır. Besin, kan şekerini ne kadar uzun zamanda ve az miktarda yükseltiyorsa besinin Glisemik İndeksi o kadar düşüktür. Bu besinler bireylerin daha uzun süre tok kalmalarını sağlar.
YİYECEK TÜRÜ Glukoz, beyaz ekmek 100 Tam buğday ekmeği, kuru üzüm, yulaf ekmeği 90 Pirinç, yulaf lapası, patates 80 Muz, kahvaltılık tahıl, krakerler 70 Portakal suyu, kuru fasulye, spagetti 60 Yoğurt, elma, çavdar ekmeği, arpa ekmeği 50 Yağsız süt, şeftali, portakal 40 Kakaolu süt 35 Süt, greyfurt 25
Selahattin Dönmez
|