|
|
'Aralık'tan içeri girin
Kendini geliştirmek isteyenler Elif Germiyanlıgil'in öncülüğünde kurulan Aralık Derneği'nde buluşacak.
Farklı kesimlerden meraklıları bir araya getirerek onlara yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlayan Aralık Gönüllü Eğitim ve Kültürel Araştırmalar Derneği felsefe, psikoloji, sanat tarihi, dinler tarihi gibi pek çok konuda eğitim verecek.
Herkes için Derneğin kurucularından Elif Germiyanlıgil, Teşvikiye'deki mekanı "Burası herkesin kendini geliştirebileceği bir yer" diye tanımlıyor. Merkez müzik dinletileri ve sokak sergileri de düzenle yecek.
Bu 'Aralık'tan herkes geçer
Elif Germiyanlıgil'in kişisel merakı ile temelleri atılan Aralık Derneği farklı kesimleri buluşturuyor. "Evlilik nedir" konusundan fotoğrafçılığa kadar birçok konuda ders ve seminer düzenleniyor.
Cemiyet hayatının ünlü ismi Elif Germiyanlıgil, şimdi de açılışına ön ayak olduğu bir dernek ile adından söz ettiriyor. Teşvikiye'de ekim ayının başından bu yana çalışmalarını sürdüren "Aralık Gönüllü Eğitim ve Kültürel Araştırmalar Derneği" farklı kesimlerden insanları bir araya getirerek onlara yeni bir bakış açısı kazandırmayı amaçlıyor. Elif Germiyanlıgil, Şirin Yalçın, İskender Savaşır, Oya Fidanoğlu ve Zeynep Koçak'ın önderliğinde kurulan dernek, "eğitimi hayatının belirli bir dönemi ile sınırlandırmayan, farklı kişilere, düşüncelere, ifade biçimlerine açık olmanın, insanın kendisini ve dünyayı anlamasının şart olduğuna inanan insanların, kendi bilgi, görgü ve deneyimlerini birbirleriyle paylaşmaları" amacıyla kurulmuş. Derneğin kuruluş öyküsünün, Elif Germiyanlıgil'in kişisel merakına dayandığını söylemek hiç de yanlış olmaz. Üniversitede ekonomi okuyan, daha sonra psikolojiyle ilgilenmeye başlayıp, bunun da eğitimini almak isteyen Germiyanlıgil, özel bir üniversitede psikoloji üzerine yüksek lisansa başlamış. Hatta bununla da yetinmeyip çeşitli seminer programlarına katılmış. Sonrasını ondan dinleyelim: "Bu alana ilgisi olanların kendilerini geliştirebilmek için gidebilecekleri yerlerin az olduğuna düşünüyorum. En azından ben pek bulamadım. O yüzden ulaşımı kolay bir semtte böyle bir yer açmak istedim. Karşı Sanat'ta İskender Savaşır'ın eğitim programlarına katılıyordum. Bir gün randevu isteyip, konuşmaya gittim. Daha geniş yelpazeli yani psikoloji, felsefe, resim, müzik gibi her şeyin bir arada olduğu bir yer açmayı düşündüğümü anlattım ve bu konuda bana yardımcı olup olamayacağını sordum. İskender Bey de 'Beraber yapalım' dedi. Böylece derneğin temeli atılmış oldu." Elif Germiyanlıgil, İskender Savaşır ve arkadaşlarının Aralık Derneği'ni kurarken ilk amaç, bu tip eğitim programlarına katılmak isteyenlerin felsefe, psikoloji ve sanat tarihi için başka başka yerlere gitmelerine gerek kalmadan, bunların hepsini bir arada bulabilecekleri bir program vermek olmuş. Ama daha sonra hedefleri büyümüş. Müzik dinletilerini güzel bir havada parka çıkarak ücretsiz etkinlik haline getirmek, sokak sergileri düzenlemek, üniversitelerin kütüphanelerine katkıda bulunmak yeni hedefleri haline gelmiş.
YAKINLARINA DANIŞIYORLAR Hacettepe ve Kaliforniya üniversitelerinde psikoloji, Kansas Üniversitesi'nde dilbilim eğitimi gören, Bilgisayar Ansiklopedisi, Ero Cinsel Yaşam Ansiklopedisi gibi birçok çalışmanın yayın yönetmenliğini yapan İskender Savaşır, ders ve seminer programını oluştururken yakın çevrelerine başvurduklarını anlatıyor. Farklı çevrelerden gelen kişilerin merak ettikleri ve öğrenmek istediği konular derneğin eğitim programının belirlenmesinde önemli etkenlerin başında geliyor. "Belgesel filmler için fikir geliştirmek", "Akdeniz medeniyetine giriş", "Normal ve anormal davranışlarımızın kökenleri", "Ailede kriz, toplumda kriz ve müdahaleler", "Evlilik nedir?", "Fotoğraf için temel bilgiler" ise Aralık Derneği'nde verilen derslerden sadece bazıları. Her bir ders ve seminer dört ya da sekiz hafta sürüyor. Bu derslerin ücretine gelince... Her bir ders ya da seminer için aylık olarak 200 milyon lira ödenmesi gerekiyor. Öğrencilere yüzde 50 indirim yapılıyor. İskender Savaşır bu miktarı ödeyemeyenlere de kapılarının açık olduğunu, birçok burslu katılımcının da bulunduğunu söylüyor. Burs alabilmek için gereken ise yüz yüze görüşmede dernek yöneticilerini o konuya gerçekten meraklı olduğunuza ikna edebilmek. Derneğin eğitim programını takip edenler ise oldukça farklı bir tablo çiziyor. Elif Germiyanlıgil'in arkadaş çevresinden, İskender Savaşır'ın derslerini yıllardır takip eden entellere kadar her türlü insana rastlamak mümkün. Savaşır'a göre katılımcılar üç gruba ayrılıyor: "Birinci grubu, hedeflerine bir ölçüde ulaşmış ama bir anlamlandırma problemi yaşamaya başlamış, yaşı 40'larda, 50'lerde olanlar oluşturuyor. Bu derslerle 'neyim'i araştırıyorlar. İkinci grup hayatını bir şekilde ifade edebilen sanatçılar, ressamlar, edebiyatçılardan oluşuyor. Bu sorunu bir şekilde çözmüşler ama ya kendilerini yalnız hissediyorlar ya da birikimlerini paylaşmak istiyorlar. Bunların yaş sınırı ise çok geniş. Bir de üniversitede umduğunu bulamayan öğrenciler var." Dernekteki seminer ve dersleri de kaçırmadan takip etmeye çalışan Germiyanlıgil, "Şifa dağıtan bir özelliğiniz olduğu söylenir, doğru mu?" sorusunu "Şifa dağıtmak değil de iyi bir dert dinleyicisiyimdir diyelim. Tabii yıllardır takip ettiğim programların katkısı göz ardı edilemez" diye cevaplıyor.
Eylem Bilgiç
|