Milli Emlak Genel Müdürü İlyas Arlı, tarihi eser olan Çırağan Sarayı'nın satılamayacağını söyledi. Maliye Bakanı Unakıtan da "Çırağan'ı sattırmam" diyerek tartışmaya nokta koydu. Savanora yatı ise satış kapsamı dışında kaldı.
Çırağan satılamaz
Milli Emlak Genel Müdürü İlyas Arlı, önce Çırağan Sarayı'nın satılamayacağını açıkladı, ardından "İzin verilirse satış mümkün" yorumunu getirdi. Maliye Bakanı "Sattırmam" diyerek noktaladı.
Anadolu Ajansı'nın (AA), Çırağan Sarayı'nın satılacağına ilişkin haberi Ankara'yı karıştırdı. Kamu gayrimenkullerinin, kiracılarına satılmasına ilişkin milli emlak tebliği, AA tarafından "Çırağan Sarayı ve Atatürk'ün yatı Savarona'nın da satılacağı" şeklinde yorumlandı. Ajans'ın pazar günü geçtiği haber, birçok gazetede AA mahreciyle kullanıldı. Gazeteler, AA'yı referans göstererek, olası hatanın sorumluluğuna ortak olmak istemezken, sarayın satışı ile ilgili birbirinden ilginç yorumlar geldi. Milli Emlak Genel Müdürü İlyas Arlı, pazar günü ve dün sabah saatlerinde kendisini arayan muhabirlere Çırağan Sarayı'nın tarihi eser olduğunu, bu nedenle satılamayacağını açıkladı. Fakat öğleden sonra Meclis Plan Bütçe Komisyonu'na giden Arlı, AA muhabirinin ısrarlı soruları üzerine "Siyasi irade karar alırsa satış mümkün" demek zorunda kaldı. Plan Bütçe Komisyonu'nda Arlı'nın hemen ardından gelen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise Çırağan Sarayı'nı sat-tır-mam" açıklamasını yaptı. Bakan Unakıtan Savarona için de "Satılan bir şey neden bir daha satılsın ki?" dedi.
NEDEN SATILAMAZ? Milli Emlak Genel Müdürü İlyas Arlı, "Çırağan Sarayı milli ve tarihi değer olduğu için satışı yasal olarak imkansız. SİT alanındaki bir gayrimenkulün satışı da mümkün değil. Kaldı ki Çırağan'ı satmak gibi bir düşüncemiz olmadığı gibi bir talep de gelmedi" dedi. Arlı, Atatürk'ün restore edilen yatı Savarona'nın halen kiralık olarak işletildiğini ancak gayrimenkul niteliğinde olmadığı için yapılan yasal düzenleme kapsamında değerlendirilemeyeceğini belirtti. SABAH'a açıklama yapan Arlı, Maliye Bakanlığı olarak özel sektör tarafından yatırım amacıyla kiralanan hazine taşınmazlarını, talep etmeleri halinde kullanıcılara satmayı istediklerini, bu konuda Temmuz 2003'te yasa çıkarıldığını hatırlattı. Arlı; "orman, SİT alanı, tarihi eser ve özel çevre alanı, milli park" kapsamı dışındaki arazilerin, irtifak hakkı sahibine (kiracı) isterse rayiç bedel üzerinden satılabileceğini, 26 Kasım 2004'te tebliğ çıkardıklarını söyledi. Çırağan Sarayı'nın 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 13 ve 14'üncü maddeleri kapsamına girmesi nedeniyle satışının yapılamayacağını kaydeden Arlı, "Çırağan Sarayı Hazine'nin irtifak hakkı (üst kullanım hakkı) verdiği bir yer. Tarihi olması nedeniyle satılamaz" diye konuştu. Arlı, daha sonra yaptığı açıklamada, siyasi iradenin bu yönde karar alması ve Kültür Bakanlığı'nın izin vermesi halinde Çırağan Sarayı'nın satılabileceğini söyledi.