Rus lider Putin Ankara'ya 20 milyar dolar değerinde 12 ayrı teklifi içeren "yatırım ortaklığı" paketi sundu.
32 yıl aradan sonra Türkiye'ye gelen ilk Rus lider olan Putin Ankara'ya her alanda stratejik işbirliği öngören bir yatırım ortaklığı paketi sundu. Bürokratlar bu pakete "20 milyar dolar değerindeki teklif" diyor.
12 ALTIN TEKLİF Pakette hidroelektrik ve termik santral ile boru ve tren hattı yapımı, nükleer yatırım, doğalgaz terminali, elektrik dağıtımının özelleştirilmesi, petrol arama ortaklığı, Tuz Gölü'ne depolama tesisi inşası bulunuyor.
7 ANLAŞMAYA İMZA 24 saatlik gezinin bir diğer önemli noktası da teröre karşı birlikte hareketin altının çizildiği Ortak Deklarasyon'un yayınlanması ile 7 ayrı konuda imzalanan işbirliği anlaşmalarıydı.
Ateşli Putin! Putin'e başkent soğuğu vız geldi, hep ceketiyle dolaştı. Rus lider, Atatürk için "Türk halkının büyük oğlu" dedi. 'Verdiği rahatsızlık'tan dolayı Ankaralılar'dan özür diledi. Dönüşte kasalarca Smirnoff ve Kavaklıdere şarabı aldı.
20 milyar dolarlık mega yatırım paketi
Rusya lideri Putin'in, Türkiye'ye beraberinde getirdiği 20 milyarlık "mega yatırım paketi" enerjiden demiryollarına, savunmadan turizme kadar çok geniş bir yelpazeye uzanıyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Türkiye ziyaretine damgasını vuran ve bürokratların "20 milyarlık paket" dediği yatırım projeleri, önümüzdeki dönem iki ülke ilişkilerinde en önemli ekseni oluşturacak. 32 yıl aradan sonra Türkiye'ye gelen ilk Rus lider olan Putin, "her alanda stratejik işbirliği" öngören bir süreci de başlatırken, Ankara'ya yüklü bir yatırım paketiyle geldi. Putin'in ziyaretiyle Türkiye ile Rusya arasında enerjiden ulaşıma, turizmden savunma sanayine kadar uzanan geniş yelpazede gündeme gelen mega projeler şunlar:
* Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı: Rusya-Türkiye ekonomik ilişkilerinde dönüm noktası olan Mavi Akım Doğalgaz Boru Hattı kadar önemli bir işlev üstlenecek proje, tehlikeli madde taşıyan tankerlerin Boğazlar'da yarattığı riski de azaltacak. Projenin maliyeti 1 milyar dolar olarak hesaplanıyor.
* Ceyhan'a LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) terminali: Rusya, Türkiye üzerinden üçüncü ülke pazarlarına doğalgaz sevkıyatını sağlamak üzere Ceyhan'a bir LNG terminali yapacak. 1 milyar dolarlık bu projenin hayata geçirilmesiyle Ceyhan, hem petrol hem de LNG alanında önemli bir üs olacak.
NÜKLEER İÇİN YARDIM * Hidroelektrik santrallar (HES): Rusya, Deriner ve Obruk'un Barajları HES'lerin yanı sıra küçük çaplı hidroelektrik santrallarının yapımıyla da yakından ilgileniyor.
* Termik santral yapımı ve rehabilitasyon: Rusya, Türkiye'de özellikle doğalgazla çalışan elektrik üretim santralı yapmak istiyor. Bu kapsamda, yıllar önce bir Rus firmasınca inşa edilen Orhaneli Termik Santralı'nın yanına doğalgazlı bir ünite eklenmesi gündemde. Afşin- Elbistan Santralı'na yeni bir C termik santralının yapımı da ikili görüşmelerde ele alınıyor.
* Nükleer yatırım: Türkiye, ilki 2012'de hizmete girecek biçimde kurulu güçleri 1500'er megavat olan 3 nükleer santral yapmayı planlıyor. Rusya, nükleer yatırımda da rol almak istiyor.
* Elektrik dağıtım özelleştirmesi: Rusya, özelleştirme programına alınan TEDAŞ'ı yakın markajda tutuyor. Ruslar dağıtım tesisleri için 31 Mart 2005'e kadar açılacak ihaleye katılacak.
* TPAO-Rusya İşbirliği: Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Rus şirketleri ortak kuracakları şirketler aracılığıyla petrol arama faaliyetlerine başlayacak.
TURİZMDE ORTAK TESİS * Seydişehir Alüminyum Tesisleri: Rus teknolojisiyle kurulan Seydişehir Alüminyum Tesisleri'nin modernizasyonu, tesisin doğalgaza dönüşüm çalışmaları dikkati çeken başka bir proje.
* Tuz Gölü'nün altına depolama tesisi: Rusya, Türkiye'de kurulacak doğalgaz depolama tesislerinin yapımına da talip. Bu kapsamda Tuz Gölü Yeraltı Depolama tesisi hayata geçirilecek.
* Akdeniz'de ortak turizm tesisleri: Türkiye ve Rusya'nın Akdeniz'de ortak turizm tesisleri yapması gündemde.
* Karadeniz'den Türkiye'ye tren hattı: Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerden hareket edecek bir trenin, Bulgaristan üzerinden Türkiye'ye ulaşabileceği bir demiryolu hattı gündemde yer tutuyor.
* Helikopter satışı: Rusya, Türkiye'ye helikopter satmak istiyor. Rusya, bunu izleyen aşamada 'know-how'ını Türkiye'ye getirecek. Daha sonra Türkiye'de ortak helikopter yapılacak.