Türkiye'nin 131 devlet hastanesinde canınızı sıkan her şeyi bakanlığa şikâyet edebilirsiniz. Sizi 21 gün içinde cevaplıyor, üstelik haklı bile buluyorlar!.
Muayene için gittiğiniz devlet hastanesinde hasta bakıcıyla kapıştınız, uzun kuyruklardan sonra ulaştığınız doktor da yüzünüze bile bakmadan ilaç yazıp sizi gönderdi. Ne yaparsınız? Günün bir an önce bitmesini bekleyip, sonra da eşe dosta yakınırsınız öyle mi? Oysa ki tam 5 bin kişi öyle yapmadı, hastanedeki hasta hakları birimi, Sağlık Bakanlığı web sitesi ya da 184 SABİM hattı yoluyla şikayetçi oldu. Bu şikayetlerin yüzde 23'ünde sağlık personeli haksız bulunarak idari para cezası uygulandı.
ŞİMDİLİK 131 HASTANE Sağlık Bakanlığı, 1998'de çıkarılan Hasta Hakları Yönetmeliği'ne işlerlik kazandırarak öncelikle toplam kalite kriterlerini yerine getiren 38 ildeki 60 hastanede hastaların hak aramasına ilişkin düzenlemeler yaptı. Daha sonra bu sayı 131'e çıktı. Uygulamanın geçerli olduğu hastanelerde sistem afişlerle duyuruldu. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Süleyman Demirel ile uygulamayı konuştuk. Demirel, "Hastanelerdeki birimleri 7 kişiden oluşturduk, çatışma yönetimi, empati ve hasta psikolojisi konusunda eğitimler aldılar. Sağlık çalışanları hastayla ilişkilerinde bugüne kadar herhangi bir yaptırım ya da işini kaybetme korkusu yaşamıyordu. Ama bu uygulamayla maaştan kesinti yapılıyor ya da o ay alacağı döner sermayeyi alamıyor. Bir doktorun bazen 3-4 milyara varan döner sermaye gelirinden mahrum olması da yeterince önemli bir ceza" dedi. En çok "ilgisizlikten" yakınan hastalar yüzde 46 ile en fazla uzman hekimden şikayetçi olurken, onu yüzde 11 ile hemşireler, yüzde 8 ile de pratisyen hekimlere yönelik şikayetler izledi.