İspanyol şirketleri ortaklık için geldi Türkler sıraya girdi
Yatırım için Türkiye'de ikili görüşme ayarlayan İspanyollar, 211 Türk şirketinden tam 1.160 görüşme talebi aldı, 130'una ancak cevap verdi.
Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci netleştikçe yabancıların da bize olan ilgisi artıyor. Unilever, Bayer ve Carlsberg gibi dünya devlerinin CEO'ları Başbakan Erdoğan ile akşam yemeği için geliyor. 100 İtalyan işadamı Türkiye'de bir sanayi bölgesi oluşturmak için çalışıyor... Yabancı yatırımcı zincirine bir halka daha ekleyen İspanyollar da dün ellerindeki projelerle, aralarında Koç, Doğuş, MNG, Çukurova, Dedeman, Polat, Oyak, İş Bankası gibi büyük grupların da bulunduğu Türk firmaların karşısına çıktı.
ENERJİ VE TELEKOMA İLGİ Ancak öyle görünüyor ki, teknoloji, gıda, turizm, inşaat, danışmanlık gibi alanlarda faaliyet gösteren 28 İspanyol firma, Türk tarafından bu denli ilgi göreceğini tahmin etmiyordu. Zira, İspanya Dış Ticaret Enstitüsü (ICEX) ve İspanya'nın İstanbul Ticaret Ateşeliği tarafından organize edilen yatırım forumu için 221 Türk firması tam 1.160 görüşme talebinde bulundu. Ancak iki gün planlanan forumda sadece 130 firmaya 278 resmi randevu ayarlanabildi. Resmi programın dışında görüşme ısrarında bulunan firmalara da iki gün boyunca zaman yaratılmaya çalışılıyor. İspanyollar Türkiye'de ilk defa ikili görüşme gerçekleştiriyor. Zira, İspanya bugüne kadar Türkiye'yi yatırım listesinin diplerinde tutmayı tercih etti.
ICEX Genel Müdürü Mario Buisan'ın verdiği bilgiye göre, Türkiye, İspanya'nın yabancı yatırım listesinde 40'ıncı sırada yer alıyor. Bugüne kadar sadece 93 İspanyol firma Türkiye'de yatırım yapmış. 2001 yılında İspanyol şirketlerin Türkiye'ye yatırdığı para ise sadece 28 milyon Euro. Bu rakam 2002'de 36 milyon Euro'ya çıksa da geçen yıl 16 milyon Euro'ya düştü. Buisan, "Hedefimiz yatırım miktarlarını 3 yıl içinde beş katına çıkarmak. Enerji ve finans sektörlerindeki gelişmeleri izliyoruz. Başta enerji ve telekomünikasyon olmak üzere tüm özelleştirmeler ilgi alanımızda" diye konuştu. İki aylık bir hazırlıktan sonra Türkiye'ye geldiklerini belirten Buisan, her firmanın elinde somut projeler olduğunu, dolayısıyla sonuca ulaşmanın daha kolay olacağını vurguladı ve ekledi: "Güçlü politik ilişkiler sağlam ekonomik temeller üzerine oturur. İspanya hükümeti buradan çıkacak somut işbirliklerini finansal destek sağlayacak"
TİCARET 4.2 MİLYAR $ Dış Ekonomik İlişkiler KonseyiYönetim Kurulu Üyesi Oktay Varlıer, iki ülke arasındaki ticaret hacminin ilk 9 ayda 4.2 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Orta Asya, Kafkaysa, Balkanlar, Rusya ve Orta Doğu'ya Türkiye'den giriş yapabiliriz. Yeter ki destek verin" dedi.