Taslakta IMF ile BDDK arasında görüş ayrılığına yol açan Bankalar Yeminli Murakıplar (BYM) Sistemi de esas itibariyle korundu.
Bankalar Yasası'nda değişiklik öngören ve IMF'nin istediği yapısal reformlar arasında yer alan Finansal Hizmetler Kanun tasarısı taslağı üzerindeki çalışmalar tamamlandı.
Taslakta IMF ile BDDK arasında görüş ayrılığına yol açan Bankalar Yeminli Murakıplar (BYM) Sistemi de esas itibariyle korundu.
Avrupa Birliği kriterleri, Basel ilkeleri ve uluslararası standartlar dikkate alınarak hazırlanan taslak, finansal piyasalarda güven ve istikrarın sağlanması, kredi sisteminin etkin şekilde çalışması, tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerinin korunmasına ilişkin esasları düzenliyor.
Kanun kapsamına mevduat, katılım, yatırım ve kalkınma bankaları, yurt dışında kurulu bu nitelikteki kuruluşların Türkiye'deki şubeleri, finansal holding şirketleri, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), BDDK, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği'ni (TKBB) kapsıyor. Taslak özel finans kurumlarının adını da "katılım bankalar" olarak değiştiriyor ve bu konudaki meslek kuruluşu olarak da TKBB'in kurulmasını öngörüyor.
Taslak, banka sahipliği konusunda siyasi partiler, vakıflar, dernekler ve holdinglere ilişkin bir düzenleme içermiyor. Bu konuda, gerekli görüldüğü takdirde düzenlemenin TBMM'de yapılması öneriliyor. Taslakta, IMF ile anlaşmazlığa neden olan denetim konusuna ilişkin madde şöyle belirlendi: "Bu kanun hükümleriyle kanun kapsamındaki kuruluşların her türlü işlemlerinin denetimi ve kapsamdaki kuruluşların konsolide ve konsolide olmayan bazda risk yapısı iç kontrol ve iç denetim sistemleriyle varlıkları, alacakları, özkaynakları, borçlar, kar ve zarar hesapları, hükümlülükleri ve taahhütleri arasındaki ilgi ve dengelerin ve mali bünyeyi etkileyen diğer tüm unsurların ve bu kuruluşların kurumsal denetim ilkelerine uyum seviyesinin tesbiti, tahlili ve ölçümü, başkana bağlı bir kurul teşkil eden bankalar yeminli murkapıları ve yardımcıları tarafından yapılır." Taslağa göre BYM ve yardımcıları, kanunda yazılı görevleriyle kayıtlı olmak üzere vergi inceleme yetkisine sahip olacaklar.
BYM ve yardımcıları tarafından gerçekleştirilen incelemeler sırasında talep edilmesi halinde, bu kanun kapsamındaki kuruluşlar tarafından iç kontrol, risk yönetimi ve iç denetim sistemlerinde çalışanların görevlendirilmesi de dahil olmak üzere her türlü destek sağlanacak.
Tasarı ile yeminli murakıp sistemine getirilen yenilikler arasında, bu yasa kapsamındaki kuruluşların bilgi işlem sistemlerinin ve diğer özellik arz eden konuların denetimi, başkanın uygun görmesi durumunda kurumun meslek personeli ya da bu konularda özel ihtisas sahibi bağımsız denetim kuruluşları tarafından yapılabilecek, BYM ve yardımcılarına gerekli teknik destek sağlanacak.
Bankalar Yeminli Murakıplar Kurulu Başkanı ise BDDK Başkan Yardımcısı statüsüne sahip olacak.
Yeni taslakla bir de "Finansal Sektör Komisyonu (FSK)" oluşturulması öngörülüyor. BDDK nezdinde, TCMB, Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı, SPK, TMSF, Rekabet Kurulu, menkul kıymet borsaları ve birliklerinden oluşturulması öngörülen FSK'nın sektöre ilişkin ortak politika ve önerilerde bulunması amaçlanıyor. Kurumlar arası işbirliği ve koordinasyon ile piyasalarda güven ve istikrarı ve gelişimi sağlamak üzere oluşturulacak komisyon, finansal sektörün geleceğini ilgilendiren konularda da görüş bildirilecek.
Daha önce İstanbul'a taşınması gündeme gelen BDDK merkezinin yeri de yeniden Ankara olarak belirlendi.
İlgili kuruluşların denetim ve alınacak önlemleri ile kuruluş ve faaliyet izinleri, iç sistemler, koruyucu hükümler, ana sözleşme değişiklikleri, kredi açma, kuruluş ve faaliyet izin ve iptalleri ile kurucularda aranacak koşulların da düzenlendiği taslakta ayrıca, krediler ve risk grubu, sınırlamalar, özkaynak ve standart oranları, finansal raporlama, ana sözleşme, birleşme, bölünme, hisse değişimi, iradi tasfiye gibi konular ele alınıyor ve düzenleniyor.