2006'da YTL yerine altı sıfırı atılmış TL para birimi kullanılacak. Bugüne göre vadeli çek yazanlar milyon kat zarar görebilir.
2005 yılı içinde hem TL hem de YTL'ye göre düzenlenmiş poliçe, bono ve çekler geçerli olacak. 1 Ocak 2006'da ise YTL'nin önündeki Y (yeni) ibaresi kaldırılacak. Bu nedenle 2006 çeklerine dikkat.
BANKALAR UYARIYOR Yılbaşına kadar TL olarak düzenlenmiş çekler, 2005'te ibraz edildiğinde YTL baz alınarak ödenecek. Bankalar yeni dönem için müşterilerini uyarıyor.
YTL'nin 'Yeni'si kalkacak çekte komik sorun çıkacak
2006'da YTL'nin önündeki "Yeni" ibaresi silinecek. 2006'ya yazılan çekler şimdiki rakamlarla hiç ödenemeyecek borçlar haline gelecek.
Yılbaşından itibaren Yeni Türk Lirası'na (YTL) geçişle birlikte ticaretle uğraşanların çek ve senet kullanımında dikkat etmeleri gerekiyor. Bankalar çek, senet, bono ve poliçelerde YTL'ye geçişte çıkacak sorunlara karşı önlemlerini, elektronik postalarla müşterilerini uyarmaya başladı. Buna göre YTL'nin ismindeki "Yeni" ibaresinin kaldırılacağı 2006 yılında komik denebilecek sorunlarla karşılaşılabilecek. Örneğin bugünden 50 milyar liralık çek yazan kişinin borcu 2005 yılı boyunca 50 bin YTL olacak. Ancak 2006 yılı başından itibaren yeni ifadesi kalkacağı için borç direkt TL olarak aynı tutardan yani 50 milyar lira olarak görülecek. Yani borç bu günkü rakamlarla 50 katrilyon liraya çıkacak. Bu durumda kimi borçlar hiç ödenemeyecek rakamlarda kalacak. Şöyle ki 2005 yılında TL ile YTL aynı anda yürürlükte olacak. Ancak 1 Ocak 2006'dan itibaren TL'nin tedavülden kalkmasıyla YTL'nin önündeki "Yeni" ifadesi de kaldırılacak. Ancak TL'nin tedavülden kalkmasından sonra TL kullanımına ilişkin henüz bir düzenleme olmadığından çeklerin ödenmesinde sorun olabilecek.
ÇEKLERE YTL PARAFI ŞART Bankacılar, YTL'ye geçişte çek ve senet kullanımında dikkat edilmesi gereken unsurları şöyle sıraladı: * YTL kanunu 1 Ocak 2006 ve sonrasında TL kullanımına ilişkin bir hüküm taşımadığından özellikle ibraz süresi 2006'ya kayabilecek, 2005'te TL'li çeklerin sorun olabileceği unutulmamalı. * 2005'ten önce TL olarak düzenlenmiş, vadesi ise 1 Ocak 2005'ten sonraya sarkan senetlerin bedeli, vadesinde YTL'ye dönüştürülerek ödenecek. * 2005 yılı içinde hem TL hem YTL'ye göre düzenlenmiş poliçe, bono ve çekler geçerli olacak. * 1 Ocak 2005'ten sonra eski çek karneleri, TL ibaresinin YTL olarak düzenlenip paraflanmasıyla geçerli olacak. * TL üzerinden düzenlenmiş çekler 2005'ten sonra ibraz edildiğinde çek karşılığı YTL baz alınarak ödenecek.