|
|
|
|
|
|
Sarıgül'ün 2 dikeni
İstanbul'un en değerli yerinde inşa edilen ve rüşvet iddialarıyla CHP'de deprem yaratan iki binanın içyüzü.
Kamuoyunun dikkati, günlerdir tartışılan ve muhalefet partisinin gündemini de sarsan iki dev binaya çevrilmiş durumda. SABAH, biri inşaat halindeki iki binaya projektör tutuyor.
REZİDANSA DÖNÜŞTÜ Eczacıbaşı ile İş Bankası Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın, önce iş merkezi olarak planlanan "Kanyon Levent" projesi konutların eklenmesiyle tartışılır oldu.
8 KAT FAZLA YÜKSELDİ Maslak'ta Topçuoğlu Ailesi ile Ersin Eren'e ait arsada Doğuş Grubu ile ortak yapılan, şu anda HSBC'nin kullandığı bina da kaçak katlarıyla tartışılıyor.
Kat kat iddia KANYON LEVENT * İmar Kanunu gereği 90 bin metrekare inşaat yapılabilecekken Şişli Belediyesi'nin tadilat izniyle 8 emsal değerle 250 bin metrekareye çıkıldı. * Tadilat Büyükşehir'e bildirilmedi. İş merkezinin bir bloku rezidansa çevrildi.
MASLAK'TAKİ BİNA * İmar durumuna göre 10 kat olması gereken bina 18 kat olarak inşa edildi. 10'uncu kattan sonra her kaçak kat para cezası ödenme karşılığı yükseldi. * Şişli Belediyesi bu katlarla ilgili yıkım kararına rağmen binaya iskân verdi.
Sarıgül'ün dikenleri
10 kat izni olan bina şimdi 18 katlı Cumhuriyet Halk Partisi'nin Şişli Belediyesi ve Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'le ilgili hazırladığı araştırma komisyonu raporunda yer alan ciddi iddialardan biri de HSBC Bankası'nın halen genel müdürlük olarak kullandığı binayla ilgili. Doğuş Grubu'nun yüzde 40 ortak olduğu İstanbul Maslak'taki binayla ilgili CHP'nin iddiası şöyle: 'Bu bina, imar durumuna göre yol seviyesinden 10 kat yükseklikte olması gerekirken, önce 3 kat fazla olarak inşa ediliyor. Bunun üzerine 10'uncu kattan sonra her kaçak kat için yıkım kararı çıkıyor ve para cezası veriliyor. Para cezaları Garanti Bankası tarafından ödeniyor. Tam bu sırada cezası ödenmiş kaçak katların yıkılmaması ve olayın kapatılması için Şişli Belediyesi'yle temaslar başlıyor ve tüm kaçak katların yasallaşması için Meclis kararı alıyor. Ancak Büyükşehir Belediye Meclisi bu kararı reddediyor.' Bu noktadan sonrası CHP'nin raporuna şöyle yansıyor: "Şişli Belediyesi, tüm yıkım kararlarına rağmen, resmi evraklarda değişiklik yapmak suretiyle binaya Yapı Kullanma İzin Belgesi yani iskân veriyor. Belgenin altında Teknik Başkan Yardımcısı Osman Aslan'ın imzası yer alıyor. Böylelikle 10 kattan oluşması gereken yapı 3 kaçak katla kalmayıp 17 kat halini alabilecek bir ruhsata sahip oluyor."
RÜŞVET İDDİASI NEREDEN? CHP, Maslak'taki bu binanın 10 kat izni olmasına rağmen 18 kata iskân almış olması noktasında rüşvet iddiasını da ortaya koydu. CHP'ye göre binanın bu haliyle iskan alması için, arsa sahiplerinden Ersin Eren'den alınan 300 bin dolar, şu anki Belediye Başkan Yardımcısı Osman Aslan'a (Sarıgül'e verilmek üzere olduğu ileri sürülüyor) verildi. Ön inceleme raporunun ardından Mülkiye Başmüfettişi Rıdvan Aydın savcılığa teslim edilecek raporu hazırlaması için görevlendirildi. Aydın, yaptığı inceleme neticesinde Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu'nun ilgili maddelerine istinaden Cumhuriyet Başsavcılığı'na 1 adet tevdi raporu sundu. Ancak bu raporda "Mustafa Sarıgül" ön inceleme raporunun aksine, araştırmadan çıkarıldı. CHP'de bu durumu da raporuna aldı. Ama CHP'nin raporundan kamuoyuna en çok yansıyan: "300 bin dolarlık rüşvet, Haşmet Topçuoğlu ile Ersin Eren'e ait bir arsa üzerinde Doğuş Grubu ile ortak yapılacak binaya yapılacak 7 kaçak kat için verildi" iddiasıydı. CHP, bu bina için verilen Yapı Kullanma İzin Belgesi'ni de dosyaya ekleyerek iddianame dosyasını, "Bu belgeye müfettiş ulaşamamış. Eğer bu belge zamanında bulunmuş olsaydı, suç kapsamı ve suç nitelemeleri daha farklı olacaktı" yorumuyla tamamladı. Emniyetin sorgu raporunda (CHP iddialarının büyük kısmını bu rapora dayandırıyor) ayrıca rüşveti verdiğini söyleyen aracı Nurettin Tarkan Baykara'nın "İskanı veren dönemin Belediye Teknik Müdürü Osman Arslan'a 250 bin doları elden verdim" ifadeleri de yer alıyor.
MASLAK'TAKİ TARTIŞMALI GÖKDELEN Halen HSBC Bankası'nın Genel Müdürlük binası olarak kullandığı Maslak'taki bu yapıyla ilgili iddia, kaçak katlar üzerine. CHP'nin 'Sarıgül Dosyası'nda yer verdiği iddiaya göre, 10 kat olarak projelendirilen bu yapı önce 13 kat yapıldı. Büyükşehir Belediyesi'nin ek 3 katı kaçak saymasıyla birlikte Şişli Belediyesi, iskân iznini 17 kata kadar çıkardı. Bina, 17 kat olarak yapıldıysa da şu anda 18 katla hizmet veriyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|