|
|
|
|
|
|
'Bay Sinema'dan Guinness'lik bir rekor
Yıllarını sinemaya yatıran Türker İnanoğlu, nam-ı diğer Bay Sinema, '5555 Afişle Türk Sineması' isimli kitabıyla yine bir ilke imza attı. Guinness Rekorlar Kitabı'na başvuran İnanoğlu, bu konuda epey iddialı konuşuyor: Bu kitabı kimse tekrarlayamaz.
Daha 21 yaşındayken başladı sinemaya emek vermeye. Bugüne kadar tam 260 filme imza attı. Kendi adını verdiği ve 5 yıldır eğitim hayatında yer alan Türker İnanoğlu Sinema Vakfı (TÜRVAK) Sinema Televizyon Eğitim Merkezi'nde sinemayı emanet edeceği öğrenciler yetiştiriyor. 1955 yılında kurduğu şirketi Erler Film ile sinemaya önemli katkılarda bulunmuş olan İnanaoğlu, Türkiye'nin ilk 'Sinema Televizyon Müzesi'ni, ilk 'Görüntülü ve Yazılı Sinema Kütüphanesi'ni kurdu. 1985 yılında ise televizyon programları hazırlamak için bir televizyon stüdyosu kurdu. 'Sinema ve Televizyon Üzerine Denemeler' isimli bir kitabı bulunan ve 'Bay Sinema' olarak anılan İnanoğlu, şimdi de "5555 Afişle Türk Sineması" isimli kitabıyla Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hazırlanıyor.
BAZI AFİŞLERE ÇOK BÜYÜK PARALAR ÖDEDİK * '5555 Afişle Türk Sineması' kitabında 1920'den 2003 yılına kadar yayınlanan çoğu filmin afiş var. Nerelerden topladınız bu afişleri? Bu kitabı ben tam 8 senede hazırladım. Türk Sineması'nda 6 bine yakın film çevrildi. Biz 5 bin 555 filmin afişini bulduk ve bu kitapta kullandık. Sekiz sene boyunca araştırmadığımız yer kalmadı. Devletin arşivlerindeki çuvallara kadar aradık. Anadolu'da, İstanbul'da dördüncü ya da beşinci kuşak sinemacıların torunlarını tanımam, sinemanın içinden gelmem bu işte bize çok yardımcı oldu. O afişler nerelerden çıktı inanamazsınız. Bahsettiğim sinemacıların torunlarının sandıklarından çıktı bazıları. Bir kısmı duvarları süslemişti. Oralardan aldık. Anadolu'nun dört bir tarafını takip ettik. Kapanmış birçok sinemanın depolarını 46 yıllık bir sinemacı olarak ben biliyorum tabii. O yüzden birçoğuna ben erişebildim. Çok büyük paralar ödedik müzayedelerde bazı afişler için. Özellikle 1920, 1930 ve 1940'lı yılların afişleri çok zorladı beni. O zamanlar kese kağıdı bile yapılırdı afişler. Ya da tel örgü rafların üstüne koyulurdu. Birçoğu da imha edilmişti ama biz bulduk.
* Şimdi kitabınız için Guinness Rekorlar Kitabı'na başvurdunuz... İnşallah gireceğiz Guinness Rekorlar Kitabı'na. Başvuruda bulunduk. Ama beklememiz gerekiyor bir süre. Şimdi o süreçteyiz. Ama ben iddia ediyorum. Bu kitabı Türkiye'de gerek devletin gerek özel kişilerin tekrarlamasına imkan yok. Biraz önce de belirttiğim gibi Türk Sineması'nda 90 senedir 6 bine yakın film çekildi. Ben 5 bin 555 afiş buldum. Bunu bulabilmen için Anadolu'daki kapanmış sinemaların depolarından tutun da, dört ve beşinci kuşak sinemacıların torunlarının sandıklarına kadar ulaştım. Bunları çoğu kişi tanımaz. Yurtdışında zaten böyle bir kitap yok. Oralarda daha çok dönemsel kitaplar var. Birçok ülkeyi de araştırdık. Hep dönemsel ya da kişi filmlerinin kitapları var. Ama şu da bir gerçek ki, Türkiye'de arşivcilik yok. Ben Erler Film'den başladım. İlk hedefim 2 bin 500 afişti. Baktım; bulduklarım 4 bini aştı, ben de hedefimi yükselttim.
VİDEO BİTTİ AMA YENİ BİR ATILIMA HAZIRLANIYORUM * Sizi anlatan, İtalyan tarihçi Giovanni Scognamillo'nun da bir kitabı var; 'Bay Sinema'... Giovanni uzun süre benimle çalıştı. 1970'li yıllarda genel müdürlüğümü de yaptı. Ayrıca benim yakın dostumdur. Kitabı yazmak istedi. Ama benim vaktim yoktu. Sürekli çalışıyordum, kitabı ben erteliyordum. Bir günü bana "Ben öldükten sonra tamamlarsın" dedi. Çok duygulandım. Kitaba hız verdik. Böylece bitirdik kitabı. O sözü söylemeseydi belki daha çok uzayacaktı bu kitabın yayımlanması.
* Siz Türkiye'ye videoyu tanıtan kişisiniz. Fakat şimdi bu alışkanlık sona erdi.. Video bitti tabii. Ama biz farklı bir olay yapacağız şimdi. Benim film arşivim duruyor. Daha DVD'ye kaydettirmedim. Bunların hepsine Ulusal Video gibi bir hamle yapmayı düşünüyorum.
Röportaj: Kutlu GARGI / MERKEZ
|
|
|
|
|
|
|
|
|