IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, yıl sonunda GSMH'nın yüzde 10'un üzerine olmasını öngördüklerini söyledi..
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile hükümet arasında 2005-2007 dönemini kapsayacak yeni stand-by için görüşmeler sürerken, IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, yıl sonunda GSMH'nın yüzde 10'un üzerine olmasını öngördüklerini söyledi.
Türkiye Bankalar Birliği`nin düzenlediği "Dezenflasyon: Global Dersler ve Uzman Önerileri" konulu seminerde yaptığı konuşmada Bredenkamp, "Çarpıcı olan şey Türk ekonomisinin ne kadar hızla yeniden toparlanabildiği. GSMH büyümesinin bu yıl yüzde 10`un üzerine çıkacağını öngörüyoruz. Bu dünyadaki en yüksek büyüme oranlarından biri" dedi.
KİŞİ BAŞINA GELİR 4 BİN DOLARA ÇIKACAK
Bredenkamp 2002 rakamlarına göre kişi başına düşen milli gelirin 2 bin 500 dolar olduğunu belirterek, ''Bu diğer ortalama rakamlarla, AB'ye girmekte olan veya girecek olan ülkelerle kıyaslandığında Türkiye'nin ekonomisi çok daha büyük, nüfusu da neredeyse 10 kat daha yüksek'' diye konuştu.
Kişi başına düşen gelirin 2004'te 4 bin dolara ulaşacağını tahmin ettiklerini belirten Bredenkamp, Türk ekonomisinin önünde hala bazı zorluklar olduğunu, Türkiye'nin rekabet gücünde ciddi zaaflar bulunduğuna işaret etti.
Hükümet yıl başında 2004'te büyümeyi yüzde 5 olarak hedeflemiş ancak sonrasında büyüme beklentisini yüzde 10'a revize etmişti. Analistler ve hükümet yetkilileri, çeşitli açıklamalarında büyümenin yıl sonunda yüzde 10'u da aşabileceğini söylediler.
ENLASYON TEK HANEYE ULAŞACAK
Bredenkamp, ''Enflasyon tek haneli rakamlara ulaşacaktır, ulaşmaya başlamıştır. Önümüzdeki yıl içerisinde tek haneye inecektir. Kamu borç stoğu halen bir parça yüksek ama sürdürülebilir seviyelere ulaşmaktadır. Sürdürülmesi de gerekir. Bu çok önemli bir konudur. Ekonomide son 2-3 yılda kaydedilen diğer bir başarı, verimlilik ve reel ücretlerdeki artıştır'' dedi. Türkiye`nin son iki yılda dikkat çekici bir ilerleme kaydettiğini vurgulayan Bredenkamp, "Ekonomik performansın iyi gitmesinin ön şartı bütçe disiplininin devam etmesi" dedi.
Gelecek dönemde hükümetin önündeki zorluklara da değinen Bredenkamp, atılması gereken adımları şöyle sıraladı: Vergi yönetiminin yeniden yapılandırılması, emeklilik ve sağlık sistemi reformu, kamu harcama reformu ve bankacılık reformu.
BANKACILIK YASASI'NDA SORUN YOK
Bredenkamp, bankacılık yasası üzerinde hala çalışıldığını belirterek, ''Bankacılık yasasının içeriğinin ne olması gerektiği konusunda hükümetle aramızda anlaşmazlık yok. Murakıpların bankacılık sistemindeki rolü konusu da buna dahil'' dedi.
Bredenkamp ayrıca bankacılık reformu kapsamında Bankalar Yasası'nın AB standartları ile uyumlu hale getirilmesi, TMSF'ye devredilen bankaların tasfiye sürecinin tamamlanması, kamu bankalarının yeniden yapılandırılması ve özelleştirme süreci için hazırlanması, bankalardaki denetim mekanizmalarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi.
Ekim ayında ara verilen IMF görüşmelerinin yeniden başlaması için bankacılık yasa taslağının, sosyal güvenlik reformu ve gelir idaresinin yeniden yapılandırılması konularındaki çalışmaların tamamlanması gerekiyor. Ekonomi yönetimi, bu çalışmaların tamamlanmasının ardından IMF heyetini Türkiye'ye çağıracaklarını duyurmuştu.