|
|
|
|
Mantar zehirlenmeleri
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arsan Bilişli, tüketimde doğa mantarı yerine kültür mantarının tercih edilmesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Bilişli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle yağmurla birlikte mantarların doğada artmaya başladığını bildirdi. Mantarların zehirli olup olmadığını bakarak anlamanın oldukça zor olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bilişli, ''Halkımızın severek tükettiği yemeklik mantarlardan, doğa mantarları yerine kültür mantarları tercih edilmelidir. Zira doğa mantarlarının bazıları zehirli olabilmektedir. Zehirli olma özelliği genetik bir özelliktir'' dedi.
Zehirlerin solunum yoluyla akciğerlere, ağız yoluyla da sindirim sistemine geçtiğini vurgulayan Prof. Dr. Bilişli, şunları kaydetti: ''Ülkemizin birçok yöresinde yağışlı ve serin iklim koşulları altında ormanlık bölgelerde mantar toplanmakta, toplayan kişilerin tanısı doğrultusunda satışa sunulmakta ve tüketilmektedir. Zehirli mantarlar, sapından koparıldığında süt olarak adlandırılan kıvamlı bir sıvı çıkışıyla ayırt edilebilmektedir. Ancak bu pratik bir tanı yöntemi olarak kabul görmektedir.''
Mantarın standart renk, irilik ve şekil özelliklerinin farklılık göstermesinin zehirlilik açısından dikkat çekici olduğunu belirten Prof. Dr. Bilişli, ''Genellikle toprak üstünde sapın toprakla birleştiği yerde yüksük şeklinde kılıf oluşması, kırmızı renkli şapkalı mantarların üzerinde beyaz benekler bulunması, açık veya koyu kahve renkli mantarların üzerinde beyaz benekler bulunması bu mantarların zehirli olduklarının bir göstergesi olarak ifade edilmektedir'' diye konuştu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|