|
|
Bayramda fazla tatlı tüketmeyin!
Dün sizlere beslenme konusunda bayramda dikkat etmemiz gereken noktalar hakkında bilgi vermeye başladım. Bu gün de bayramınızı sağlıklı geçirmenizi sağlayacak tavsiyelerde bulunmaya devam edeceğim.
* Doğru beslenmeyi artık bir yaşam tarzı haline getirmeliyiz. Böylece şişmanlık, kalp damar hastalıkları, kolesterol ve tansiyon yüksekliği, gut hastalığı, kanser, şeker, kemik erimesi gibi çağımızın vebası hastalıklarla mücadelede etme şansı da buluruz.
* Lokmaları küçültmek, çiğneme süresini artırmak, yemek yenen ortamları güzelleştirmek ve yemeklerle savaşır gibi olmayan bir hızda yemek yemek, sağlığımız için en doğrusu. Neşeli, huzurlu bir şekilde aile fertleri ile aynı mekanlarda beslenmek beden doyumu yanında manevi doyuma ulaşmamız için de, bir fırsattır.
* Ramazan ayı ile kazandığımız dengeli ve düzenli beslenme kurallarından olan beyaz şeker, beyaz un, tuz patates, pirinç gibi kan şekerini dengesizleştirme potansiyeli yüksek gıdalardan uzaklaşma çabalarımızı devam ettirelim.
* Aç karnına ve ara öğünlerde meyveleri tercih edilerek hem doyuma ulaşalım hem de gerek lif gerekse mineral, vitamin desteği yönünden vücudumuza katkı sağlayalım. Sık atıştırmaların önüne bu şekilde geçmemiz mümkün.
* Bayramda sık yapılan hatalardan bir tanesi de aile ve eş dost ziyaretleri sırasında şeker ağırlıklı ikramlara yeteri kadar dirençli olmayışımız ki bu mide bağırsak fesadının başıca sorumlusu olarak bilinir. Bir aylık istirahat ile daha yeni kendini toparlayan midelerimizi fesada uğratmamaya çalışmalıyız. Yoksa ishal, gaz, şişkinlik, mide ekşimesi ve yanması hatta bulantı, kusma, baş dönmesi gibi bazı hastalıklara davetiye çıkartmış oluruz.
* Her zaman ihmal edilen kurutulmuş meyveler, ceviz, badem, fındık, fıstık gibi çok yararlı gıdalardan bayramda da tüketmeliyiz. Bu gıdaların olumlu etkilerini fark edeceksiniz. Daha dinamik, enerjik ve sağlıklı olmak istiyorsak bu kuralları kulaklarımıza küpe yapalım. Hayırlı bayramlar... aliakben@aliakben.net
|