|
|
|
|
|
|
Şimdilerde herkes Hokus Pokus okulunda
Trend ibresi aşçılık kurslarından sihirbazlık kurslarına döndü. Bulgaristan'da düzenlenen 2004 Balkan Sihir Yarışması'nda 22 ödülden 10'unu Türk illüzyonistler alınca, Türkiye'de sihir alemine rağbetin arttığı ortaya çıktı. Hokus Pokus kursları, şimdilerde Türk Harry Potter'lar yaratıyor.
Onlar 30-40 yıl önce, 60'lı, 70'li yıllarda turnelerin, gazino programlarının vazgeçilmez figürleriydiler. Pelerinli, papyonlu ve içinden her an bir kuş ya da tavşanın çıkabileceği 'farklı' kostümleri, ellerindeki sihirli değnekleriyle bir nevi 'hayal molası'ydılar. Teknik adıyla illüzyonistlerden, kendi tercih ettikleri tabirle sihirbazlardan bahsediyoruz... 1950'lerde Türkiye'yi bu 'gizemli' sanatla tanıştıran ve 1984 yılında aramızdan ayrılan Zati Sungur'un Zeki Müren'le gazino programları yaptığı, Safiye Ayla ile turnelere çıktığı, her düğün salonunda kadrolu bir illüzyonistin çalıştığı günler geride kalmıştı ki, geçtiğimiz ay illüzyon sanatının Kabe'si sayılan Bulgaristan'da düzenlenen 2004 Balkan Sihir Yarışması'nda 22 ödülden on tanesini Türk illüzyonistlerin alması üzerine, Yeni Aktüel dergisi bu hafta 'sihir alemi'nin kapısını tekrar araladı. Yeni Aktüel'in araştırmasına göre; Türkiye'de yeni bir 'hokus-pokus' dönemi başlıyor... Her yaştan ve meslekten sihir meraklısı, şimdilerde İstanbul'daki illüzyon kurslarının kapısını aşındırıyor.
ÖDÜL TOPLADILAR Ünlü Bulgar illüzyonist Astor'un girişimiyle yaklaşık 10 yıldır düzenlenen ve pek çok ülkeden yarışmacının katıldığı Balkanlar Sihir Yarışması'ndaki ödülleri toplayan Türk ekibini, İstanbul Magic Club üyeleri oluşturuyor. İstanbul Magic, 1999'da, Türk illüzyon sanatının kült isimlerinden Mandrake'nin (Ertuğrul Işınbak) öğrencisi Erdinç Demiray tarafından kurulan ve illüzyon meraklılarını çatısı altında toplayan bir kulüp. Kapısı illüzyon öğrenmek ve birikimlerini paylaşmak isteyen herkese açık özel bir şirkette yönetici olarak çalışan Demiray, "İstanbul Magic Club, sihir meraklılarının mabedi" diyor. İstanbul Tepebaşı'nda eski bir binanın en üst katındaki kulüp, küçük fakat şık sahnesi, irili ufaklı illüzyon araç gereçleri ve kırmızılı- siyahlı loş atmosferiyle kutu gibi bir 'sihir evi'... "İllüzyon bir ekip işi. Biz müziğimizle, sahne tasarımımızla bu işi en modern haliyle yapmaya, yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. 1999'dan beri genç arkadaşlarla çalışıyoruz. Bu yarışmada kendimizi ölçmek istedik" diyen Demiray, İstanbul Magic Club'ın mazisini şu sözlerle özetliyor: "Altuğ Yücel, Kubilay Tunçer gibi illüzyon ustası arkadaşların dışında pek çok yabancı üstat da gelip burada dersler veriyor. Kulübün 50'ye yakın üyesi var. Amacımız bilgi paylaşımı ortamını kurmaktı ve bunu başardık. Birkaç sene boyunca Maya Sanat Merkezi'nde Kubilay Tunçer'in de katkılarıyla, 'Sihirli Salı' projesini yürüttük. Kendimizi ilk olarak 2000'de Yugoslavya'da bir sihir yarışmasında ölçtük. Orada arkadaşımız Cengiz Öztürk komedi- illüzyon dalında birinci oldu. Amacımız Balkanlar Sihir Yarışması'na hazırlanmaktı ve bu yıl bunu başardık. Aldığımız ödüllerle mutlu olarak döndük."
SİHİRİN KİTABINI YAZDI Magic Club dışındaki bir başka sihir alemi ise, Hokus Sihir Okulu. Burada, yıllardır illüzyon oyunları tasarlayan, set olarak satıp hazırlayan İllüzyonist Kemal Cömertoğlu eğitim veriyor. Okul internet üzerinden de 'hokus-sihirokulu.com' adresinde hizmet veriyor. Aslında güzel sanatlar mezunu bir grafiker olan Cömertoğlu, hazırladığı illüzyon oyunu setlerini internet üzerinden satışa sunuyor. Oyunları öğrenmek isteyenlere de ders veriyor. İllüzyon konusunda yazılan en kapsamlı kitaplardan birine imza atan Cömertoğlu: "Üniversite öğrencisinden banka memuruna, ilkokul öğrencisinden ev hanımına illüzyon öğrenmek isteyen pek çok kişi bana geliyor. Oyun setlerini alıp, nasıl yapıldığını öğrenmek istiyorlar. Ben de bu işe çocukken Türkiye'nin efsanevi illüzyonisti Zati Sungur'un hazırladığı oyun kataloglarından başlamıştım" diyor.
|
|
|
|
|
|
|
|
|